De unieke collecties van Moniek Miedema

Ben je op zoek naar nieuwe kleding? Ga dan eens langs bij Moniek Miedema in de Sint Jacobsstraat. De kleding die in de winkel hangt is exclusief, eerlijk, voor ieder moment van de dag en vooral: kleurrijk, eerlijk en duurzaam!

Moniek Miedema is ontwerpster. Ze heeft een passie voor het ontwerpen van kleding en samenstellen van collecties. “Kleding heeft een paar functies in het leven, zoals warm blijven. De belangrijkste reden is dat je met je kleding kunt zeggen wie je bent, wat je voelt en wat je gaat doen.”

‘De laatste dinosaurus’

Die kleding ontwerpt Moniek in haar atelier, haar ‘eilandje’, in Wirdum. “Ik vind het heel leuk om te tekenen. Ik heb hier een basis van alle kleding die ik ooit heb gemaakt en op die ideeën werk je dan weer door. Als ik een jurk aandoe die ik heb gemaakt, denk ik bijvoorbeeld ook wel eens: een kort jasje zou hier wel heel leuk bij staan. Zo wordt iets weer iets nieuws.”

Tijdens het tekenen bedenkt Moniek hoe het nieuwe kledingstuk zou moeten vallen. Of iets bijvoorbeeld een zware of lichte stof moet zijn. “Ik ben de laatste dinosaurus in dit vak. Met een papieren rol maak ik mijn patronen, die ik vervolgens ga testen. Dat doe ik hier, in mijn eigen atelier, of ik stuur het naar Maria in Griekenland. Daar heb ik een eigen atelier waar drie vrouwen werken.”

Eerlijk en duurzaam

Kleding wordt vervolgens gestreken, de kaartjes worden eraan gehangen en het komt in de winkel terecht. Op deze manier heb je, wanneer je bij Moniek een kledingstuk koopt, iets eerlijks en duurzaams. En dat is belangrijk, geeft de ontwerpster aan.

Volgens de ontwerpster kun je beter iets meer geld uitgeven aan een kledingstuk, zodat iedereen in de productielijn een gelukkig leven heeft. “Op deze manier krijg je een gevoel dat het ‘oké’ is. En ik denk dat het een heel goed iets is om beter na te denken over wat we kopen.”

Duurzaamheid is dicht bij huis produceren en kopen, legt Moniek uit. “Je moet zorgen dat je kleding voor de komende tien jaar mooi en functioneel blijft en je je er lekker in voelt. Ik wil dat de mensen stralen, dat de vrouw die het aan heeft er beter uitziet. Het moet niet alleen gaan over hoe prachtig de jurk is. Dat vind ik natuurlijk ook leuk, maar het moet ook gaan over hoe mooi diegene eruitziet.”

Nieuw vast gezicht

Alle kleding vind je in een van de twee winkels van Moniek. De ene winkel vind je aan de Folkingestraat in Groningen, de andere in de Sint Jacobsstraat in onze mooie stad. Leuk nieuws: onze winkel heeft een nieuw vast gezicht: Martha! Daarnaast vind je ook af en toe Femmie hier in de winkel, maar die staat voornamelijk in Groningen.

Ben jij op zoek naar een tof nieuw kledingstuk? Kom dan eens langs bij Moniek Miedema! In de brede en uitgebreide collectie vind je kleding voor thuis en het werk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.