Column Hayo: Zomaar een maandagochtend

Maandagochtend, 20 juni. Mooi weer. De zon schijnt en er waait een lekker fris noordenwindje. Het is kwart over acht als ik naar mijn werk fiets. Langs de Dokkumer Ee zie ik het eerste afval al drijven: blikjes, papier en een plastic zak. In Bilgaard ligt de overtollige huisraad langs de weg, op een plek die een vaste, illegale stortplaats geworden is.

Bij de Blokhuispoort is het nog stil. Er staan wat fietsen schots en scheef in de rekken. Zouden ze nog van iemand zijn? De groene fiets van Go Sharing staat eigenwijs een eind van de rekken, dwars op de stoep geparkeerd. Alsof hij er niet bij hoort.

Iets voor elven, op weg naar een afspraak. Lopend door de stad zie je overal het oud papier buiten liggen. Hier en daar wat verwaaid. Want ja, waarom zou je het goed bundelen? Je flikkert het op straat en het is klaar. Pas aan het einde van de dag wordt het opgehaald en ondertussen waaien pizzadozen en hagelslagverpakkingen je tegemoet.

Maar, dat zal veel inwoners en ondernemers een zorg zijn. Iemand anders ruimt het al op. Soms zie je zelfs op zondagavond het eerste papier al buiten liggen. Wat zou het mooi zijn als iedereen ook het ook echt vanaf 17.00 uur op straat zet. Zomaar wat ergernissen op de maandagochtend.

We kunnen als ondernemers en bewoners er heel makkelijk voor zorgen dat onze stad nóg mooier is. En niet alleen voor de bezoeker, maar ook voor onszelf is dat natuurlijk heerlijk. Een schone stad begint bij onszelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *