Column Hayo Galema Binnenstad manager

Nou juh, hoe gaat ut?

Hoe gaat het eigenlijk in de binnenstad? Die vraag krijg ik heel vaak. Het antwoord zal altijd uiteenlopen van heel slecht tot heel goed. Ben je toevallig eigenaar van een pand dat al een tijd geen vulling heeft, dan zul je niet positief zijn. Maar het gaat op een aantal plekken ook best goed. Cijfers van branchevereniging InRetail (mode, schoenen en sport) laten zien dat de omzetontwikkeling en de aanloop in de Leeuwarder winkels tot de top van de grote steden in Nederland behoort. Daar mogen we best blij mee zijn! Dit betekent helaas niet dat het rendement van bedrijven dezelfde positieve ontwikkeling doormaakt. Het probleem voor ondernemers zit aan de kostenkant. De opbrengst houdt de kostenstijging niet bij. Denk aan huurverhogingen met het inflatiepercentage, energie, personeel. Alles wordt enorm veel duurder. Dit probleem speelt overal, in detailhandel, horeca en ook bij culturele instellingen.

Er stoppen bedrijven helaas. Er komen ook weer nieuwe bedrijven bij. Maar op dit moment niet snel genoeg. Met name grote landelijke ketens hebben problemen en zijn nu niet op expansie van hun formule gericht. Er moet in veel gevallen coronasteun worden terugbetaald en er is vaak achterstand in het betalen van belasting. Dat zorgt voor stilstand… Perspectief voor ondernemers is wel een verbeterpuntje in Nederland.

Maar er zijn ook positieve dingen te melden. Er wordt veel geïnvesteerd in de stad. Lokale vastgoedpartijen zijn uitstekend bezig met transformaties van grote panden die overgenomen worden van passieve, vaak landelijke partijen. Lokale partijen letten beter op wat goed is voor deze stad! Ook mooi is dat er goede voorstellen aan komen vanuit de gemeente om te investeren in de binnenstad.

Dus eigenlijk gaat het best redelijk, hoor. Samen maken we van die binnenstad een nog mooiere ontmoetingsplek, waar je mensen treft en sfeer en plezier maakt. Al het andere komt daar automatisch uit voort! Perspectief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *