Column Greetje: Op reis

Als ondernemer liggen mijn vakanties redelijk ver van te voren vast. Mijn broer (en zakenpartner) en ik hanteren een vast schema, waarbij ik altijd tijdens de herfstvakantie vrij ben. Mijn echtgenoot heeft dan niet ieder jaar vakantie en dus ga ik regelmatig met een vriendin de hort op. Thuis zitten betekent ongemerkt namelijk gewoon werken.

Ik doe dan dingen die de thuisblijver niet kunnen bekoren en dus was ik al eens naar Egypte, IJsland en vorig jaar hoorden we op het vliegveld pas dat de reis naar Praag ging. Dit jaar gingen we met een personeelsreis van de vriendin naar Porto. Zeg nou zelf: bij een stedentrip denk je niet direct aan Porto. Maar wat was het mooi!

Geen millimeter is recht, ze maken er de lekkerste wijn, hebben er de mooiste winkels met hun houten interieurs waarbij we van de ene verbazing in de andere vielen en overal door de stad zie je gebouwen bewerkt met vierkante mozaïektegeltjes. Natuurlijk moet je ook het custardgebakje geproefd hebben; ‘Pastel de nata’.

We bezochten van alles en nog wat, maar Casa da Musica sprong er toch wel bovenuit. Het concertgebouw is voorzien van heel veel technische snufjes en een walhalla voor (kunst)fotografen. Het is ontworpen door de Nederlander Rem Koolhaas naar aanleiding van Porto Culturele Hoofdstad 2001.

Zo belanden we weer in Leeuwarden, want wij zijn alweer een jaar Culturele Hoofdstad af. Wat is onze erfenis aan dat bijzondere jaar? De ‘Kinderkopjes’ en het ‘Lân fan Taal’ natuurlijk. We zien het niet, maar dat we nu uitgeroepen zijn tot ‘UNESCO City of Literature’ is een voortvloeisel uit Leeuwarden CH2018. We kunnen nu makkelijk contacten in de hele wereld opdoen op het gebied van cultuur waardoor er grenzen verlegd kunnen worden.

Mijns inziens is de overeenkomst tussen Porto en Leeuwarden dat beide enorm ondergewaardeerd worden door wie het niet kent. Misschien is dat juist ook wel de charme van beide steden. Ben je er eenmaal geweest, dan heb je de schoonheid, de rijkdom aan kunst en cultuur en de liefde die als een warme deken over je heen valt absoluut ervaren.

Daar mag je als inwoner best trots op zijn! Home sweet home!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *