Bistro Aragosta; pure eenvoud, vol van smaak, Frans & Italiaans, regionaal

Er zijn weinig plekken die na binnenkomst zo’n bijzondere indruk achterlaten als Bistro Aragosta. Een stap het pand in, is namelijk een stap in een volledig andere wereld. We laten de drukke stadsgrachten en straten achter voor een ambiance die je alleen in wereldsteden als Parijs, New York of Florence tegen kan komen.

Terwijl delicatesse, etenswaren, koffiebonen en wijnen ons aankijken, lopen we door het stijlvolle pand van de bistro richting de tafel waar Jan Gerard van der Wal en Wouter Brandsema klaar zitten voor ons gesprek. 

De bistro wordt door beide heren bestierd. Je zou ze kunnen kennen van het inmiddels verkochte Le Petit Bistro in Sneek. Omdat de klik goed was, zijn ze na de verkoop van Le Petit Bistro samen een nieuw restaurant gestart. Beide heren hadden al de voorkeur voor Leeuwarden en hebben bewust voor deze stad gekozen, omdat “wij denken dat wij een mooie toegevoegde waarde zijn aan het aanbod dat er al is.” 

Uit dat samenwerkingsverband is Aragosta ontstaan. Aragosta is het Italiaanse woord voor kreeft, het signatuurgerecht van de bistro. “Wij hebben een risotto met kreeft op de kaart staan en elke dag is het uitverkocht”, vertelt Wouter. Wel is er bewust gekozen voor een bistro, om op een laagdrempelige manier kwaliteit te kunnen bieden. 

Waar er bij Le Petit Bistro in Sneek vooral werd gefocust op een Franse keuken, worden er in Aragosta ook culinaire uitstapjes gemaakt naar Italië. Dit is een verwijzing met een knipoog naar dat Leeuwarden in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa was. Ook de wijnen, die uit Italië, Spanje en Frankrijk komen, werken mee aan een internationaal smaakpallet. “Onze wijnen komen uit kleinere wijnhuizen. Deze wijnen zijn geïmporteerd door UNIK, onze wijnleverancier. Bij vanilla Venture bestellen we onze echte truffels en onze vanille uit Madagascar.” 

Dat laagdrempelige: daar kunnen wij lastig over oordelen, want het hele pand is nogal indrukwekkend. Dat is overigens ook wat beide heren willen bereiken. “Dat het is alsof je door New York of Italië loopt. Een hostess neemt ’s avonds je jas aan en vanaf het moment dat je door het gordijn loopt, gaat het gebeuren”, vertelt Wouter. “Als je hier niet eerder bent geweest, denk je: wauw. Wanneer de sfeer gelijk goed is, met gasten die zich vermaken: meer heeft een mens niet nodig als hij uit eten wil. Echt niet.”

Altijd bezig met de gasten
Oog voor detail komt overal terug in Aragosta. Niet alleen is het volledige interieur ontworpen door Wouter en Jan Gerard: ook het contact met de gasten is iets waar tot in het kleinste detail aandacht aan wordt geschonken. “Wij maken het de gast heel persoonlijk en onthouden alles. Bij wijze van spreken kunnen we zelf onthouden welke bril de gast het vorige bezoek op had. Wij zijn altijd met de gasten bezig: wat doen ze bijvoorbeeld voor werk en wat zijn hun hobby’s?”, legt Wouter uit. “Als je dat onthoudt, heb je altijd een goed gesprek. Dat is, denk ik, onze sterke kant.” 

Dat Wouter de waarheid spreekt, blijkt uit het feit dat Le Petit Bistro drie keer is bekroond met een Bib Gourmand.
Dit geeft aan dat er een goede prijs-kwaliteitverhouding zit in een driegangenkeuzemenu. De inspecteurs van Michelin, ook bekend van de Michelinsterren, bezoeken anoniem verschillende restaurants om uit te zoeken of de locatie een Bib Gourmand verdient. 

“Het is voor ons heel belangrijk, want dat geeft aan dat wij een goede keuken hebben voor een goede prijs”, vertelt Jan Gerard. “Wij zouden heel blij zijn als Aragosta wordt bekroond met een Bib Gourmand. 

In Nederland zijn er tachtig plekken met een Bib Gourmand, dus dat geeft aan hoe exclusief het is. Er zijn zelf restaurants die hun Michelinster willen inleveren voor een Bib Gourmand. Een ster maakt ons niet uit. Het is leuk, maar wij zijn geen sterrenkoks.” 

Dagvers en handgemaakt 

Zoveel luxe heeft wel een prijs: het restaurant is weliswaar niet geschikt voor elke portemonnee, maar daar staat veel tegenover. Zo zijn de gerechten niet alleen handgemaakt, maar ook dagvers. “Goede smaken en kwaliteit staan op de eerste plaats. Alles dat ik kook op een dag, is diezelfde dag nog op. Ik begin elke dag opnieuw”, vertelt Wouter. “Ons vlees kopen we bij Van Huisstede in Dronrijp en de vis komt van de visafslag uit Urk, dit wordt rechtstreeks geleverd door RasEchtVis.” 

Naast dagverse gerechten is hetgeen dat je hier eet (en drinkt) nergens anders te vinden. “Je moet enorm creatief zijn om jezelf daarin te blijven ontwikkelen, maar het is enorm leuk om die uitdaging aan te gaan”, vertelt Wouter. 

Met de geschonken wijnen is het bij bistro Aragosta net zo. De wijnen komen bij kleinere wijnhuizen vandaan en vind je bijna niet in Leeuwarden. “Wij zijn selectief in wat wij wel of niet willen aanbieden. Wordt het in de regio verkocht? Dan vind je het niet bij ons. Als wij wijnen selecteren, kijken we naar de complexiteit en de smaakbalans met de gerechten. 

Foto: Jan Edwin Geertsma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *