Barbershop Ali: ‘Al mijn klanten zijn mijn vrienden’

Het is misschien een gekke plek, maar midden in Bilgaard vind je Barbershop Ali. Eigenaar Ali woont al sinds 1997 in Nederland en heeft een verhaal waar je u tegen zegt. Normaal gesproken schrijven we het verhaal van de ondernemers om naar een algemene, mooie tekst. Maar in dit geval is de ik-vorm mooier en toepasselijker. Ali vertelt ons dus zelf, voor zijn kapperszaak, alles over wat hij heeft meegemaakt.

“Ik ben Ali en woon sinds 1997 in Nederland. Als gevluchte Irakese Koerd heb ik een hele tijd moeten wachten op mijn papieren. Van mijn opa heb ik leren knippen en in de tijd dat ik moest wachten op een verblijfsvergunning, heb ik mijn fietsenhok omgetoverd tot kapsalon. Tijdens het wachten heb ik regelmatig vrienden en familie geknipt.”

“Als doel had ik altijd om alle leeftijden en nationaliteiten te knippen, wat ik ook van mijn opa heb geleerd. Hij zei vroeger altijd: zorg dat iedereen bij je komt en dat de sfeer gezellig en huiselijk is.”

Werken sinds dag 1

“In 2007 heb ik te horen gekregen dat ik in Nederland mag blijven. Sinds dag 1 ben ik gelijk aan het werk gegaan op verschillende plekken in Friesland.”

“Zes en een half jaar geleden ben ik voor mijzelf begonnen in Bilgaard als barbier. Een echte barbier is meer dan alleen knippen. Wij doen gezichtsbehandelingen, we trimmen baarden, reinigen gezichten en branden oorhaar weg op de traditionele manier. Ook dat heb ik van mijn opa geleerd, in de praktijk. Voordat ik moest vluchten, wilde ik nog een opleiding volgen, maar de situatie in mijn land was niet goed genoeg.”

Klanten uit heel Friesland

“De mensen in mijn barbershop komen uit bijna alle Friese dorpen. Ik twijfelde nog over of ik in het centrum wilde beginnen, maar ik wist uit ervaring dat je met een goede naam en je al klanten hebt, je geen luxe pand nodig hebt. Ik dacht: ik doe het gewoon tegenover mijn huis. Toen dit pand vrijkwam, ben ik verhuisd naar de overkant.” “Er is hier ook genoeg gratis parkeerplek.”

Mensen vertellen altijd dat ze een heel ander beeld over Bilgaard hebben, maar ik woon hier al zeven jaar en vind het een prima buurt. Ik heb nooit iets raars meegemaakt.”

Mensen helpen

“Mijn hobby is mensen helpen. Als er mensen zijn die een stageplek nodig hebben, help ik ze in de praktijk. Binnen een jaar hebben ze alles hier geleerd. De helft van mijn ex-leerlingen heeft een eigen kapperszaak, dus heel veel mensen kennen mij.”

“In mijn zaak is iedereen welkom. Mijn prijzen zijn vrij laag. Mensen met weinig geld, knip ik extra goed. Die glimlach van mensen doet mij zo goed.”

Klanten als vrienden

“Het is zo mooi dat het kan, na zoveel jaar. Ik ben heel gelukkig en hartstikke blij met mijn klanten. Sommige mensen knip ik al twintig jaar! Ze kwamen hier vroeger, huilend, als baby en nu zelf met de fiets. Ik zie mijn mijn klanten echt als mijn vrienden en ga ook graag naar wedstrijden van FC Cambuur Leeuwarden met ze. En alhoewel het kappersvak zwaar werk is, blijf ik dit altijd doen.”

“Ik heb inmiddels drie kinderen, van zeven en acht jaar oud en een baby, en zij gaan bij mij het kappersvak leren. Net zoals ik bij mijn opa heb gedaan. Ik zet ze gelijk goed aan het werk en dan werk ik de kapsels bij. Zo kunnen ze tijdens hun studie, als bijbaantje, gaan knippen. En als ik er in de toekomst niet meer ben, kunnen ze zichzelf redden en zo lang mogelijk studeren. Dat had ik ook gewild, maar door de situatie in mijn land was het helaas niet mogelijk.”

Veel meegemaakt

“Al heb ik veel meegemaakt: ik ben toch altijd positief gebleven en doorgegaan. En nu heb ik er iets moois van gemaakt, na zo hard werken.”

“Heel spannend was het wel, inderdaad. Je leeft jarenlang in angst. Elke dag dacht ik dat ik werd teruggestuurd. Het heeft mij wel veranderd, hoor. Ik ben verwesterd en pas ook niet meer in de cultuur. Aanpassen zou ik ook niet meer kunnen. Mijn broer maakt er wel eens een grap over. Als wij samen zijn en hij iets aan mij vraagt, zegt hij: ‘hou je mond joh, Hollander. Je bent echt een Hollander geworden’. Maar, hij is oprecht blij voor mij.”

Vrienden

“Ik ben blij dat ik het heb gered. Veel van m’n jeugdvrienden zijn overleden of gehandicapt door de oorlog. Daarnaast heb ik mijn ouders nooit meer teruggezien, tot ik terug mocht als toerist. Mijn vader heb ik destijds nog twee keer gezien, voordat hij overleed. Mijn moeder heb ik nooit meer teruggezien. Dat raakt mij wel.”

“Om die reden ben ik ook echte vrienden met mijn kinderen. Dat heb ik zelf altijd gemist. Vader zijn is zo mooi. En ik ben echt dankbaar dat ik deze kans heb gekregen.”

Wil jij je laten knippen door Ali? Kijk dan, voor alle informatie en prijzen op zijn website, www.barbershopali.nl. Je vindt Ali aan De Kei 390 – 392, in Bilgaard.

1 Reactie to “Barbershop Ali: ‘Al mijn klanten zijn mijn vrienden’”

  1. Alsof ik het verhaal van mijn man lees, ook een Iraakse Koerd, in 1999 in Nederland gekomen en in 2007 zijn verblijfsvergunning gekregen, het kappersvak/barbiersvak van zijn broer geleerd. Nog altijd oefent hij dit beroep vol passie uit. En met alles wat hij heeft meegemaakt en heeft gezien staat hij net als Ali zo mooi en sterk in het leven. Hij in Zeeland en Ali in Friesland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *