Aquazoo verwelkomt tweede tweevingerige luiaard

Aquazoo is een tweevingerige luiaard rijker. Ze hadden er al eentje genaamd Viana, maar sinds kort is daar een tweede bijgekomen. De driejarige Silio is sinds vorige maand in Aquazoo in Leeuwarden en inmiddels zijn de tweevingerige luiaarden aan elkaar voorgesteld.

Silio is naar Leeuwarden toegekomen vanwege een Europees fokprogramma, waar Aquazoo aan meewerkt. Het doel van dit programma is om ervoor te zorgen dat dieren die in het wild bedreigde diersoorten zijn, in de dierentuin weer kunnen zorgen voor gezonde populaties. De tweevingerige luiaard leeft voornamelijk in de tropische wouden in het zuiden van Zuid-Amerika, maar daar vinden veel bomenkappen plaats, wat een probleem is voor de dieren.

Silio is afkomstig uit Papiliorama, een dierentuin in Zwitserland. Momenteel is Silio nog aan de jonge kant, waardoor het nog even duurt voordat hij voor nageslacht kan zorgen. Bij Aquazoo hebben ze er echter alle vertrouwen in dat dit op den duur gaat lukken en dat de twee een goede match zijn en hopen daarom dat zij een bijdrage kunnen leveren aan het fokprogramma.

De tweevingerige luiaard heeft zijn naam te danken aan zijn doen en laten. De dieren hebben twee haakvormige vingers aan elke hand. Hiermee kunnen ze goed klimmen en daarom spenderen ze ook de meeste tijd daarvan zo hoog mogelijk in de boom. Verder slapen de dieren tot wel 15 uur per dag. Dit doen ze bovendien ondersteboven. Ook paren en jongen werpen doen ze op de kop. De tweevingerige luiaard komt slechts een keer per week de boom uit, en dat is om te poepen. 

Aquazoo Leeuwarden hoopt dat bezoekers vanaf 11 mei de luiaards kunnen bezoeken.

Bron: Huis Aan Huis

Foto: Facebook Aquazoo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *