AquaZoo Leeuwarden heeft sinds kort twee Pater-Davidsherten (en die zijn in het wild uitgestorven)

Naast de tijgers heeft AquaZoo sinds kort nog een nieuw diersoort: de Pater-Davidshert, een in het wild uitgestorven diersoort!

De Pater-Davidsherten kwamen vroeger veel voor in waterrijke gebieden en moerassen in China. Door intensieve jacht waren de dieren in de negentiende eeuw echter al bijna uitgestorven. In 1865 leefde er nog een roedel in de tuin van de Chinese keizer. Hier werden ze gezien door de Franse pater Armand David, waar hun Europese naam vandaan komt.

In het Chinees worden de dieren namelijk ‘sze pu shiang’ genoemd, wat ‘geen van de vier’ betekent. Het dier wordt zo genoemd omdat het lijkt alsof hij is opgebouwd uit de nek van een kameel, de hoeven van een koe, het gewei van een hert en een ezelachtige staart heeft.

Wereldwijd zo’n 1.500 dieren

Na het bezoek van de pater werd een aantal herten naar Europese dierentuinen gestuurd. Na de Boxeropstand in China, in 1900, werden daar de laatste levende Pater-Davidsherten opgegeten. Hierdoor waren er van deze soort nog slechts zestien over in Europa.

De hertog van Bedford bracht de diertjes samen op zijn landgoed. Na de Tweede Wereldoorlog werden de herten ondergebracht bij verschillende Europese dierentuinen. Op deze manier is de soort behouden en zelfs flink gegroeid! Wereldwijd zijn er zo’n 1500 Pater-Davidsherten, verspreid over dierentuinen en enkele reservaten in China.

Splinternieuw verblijf

De twee herten komen uit Tsjechië, waar ze vorig jaar zijn geboren. Over een tijdje komt ook een derde hert naar Leeuwarden, schrijft AquaZoo in een persbericht.

De dieren zitten in een splinternieuw verblijf, vlakbij de tijgers. En omdat de herten in het wild graag het water opzoeken om waterplanten te eten en te rusten, zijn er twee grote waadgebieden aangelegd waar ze in kunnen liggen.

De herten zijn te bekijken door te gluren door spotgaten in een dichte wand. Daarnaast is de uitkijktoren van AquaZoo opgeknapt, zodat vanaf daar de van de nieuwe diertjes genoten kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *