AquaZoo: een ontdekkingstocht tussen de dieren

Maak kennis met de nieuwste bewoners! Sinds mei vind je in AquaZoo het Aziatische themadeel ‘Amoer’. Hier leven nu twee Amoertijgers, ook wel bekend als de Siberische tijger, Vadim en Aïda. Naast hen wandelen de in het wild uitgestorven Pater-Davidsherten.

Aïda, de vrouwtjes tijger, komt uit Safaripark Beekse Bergen. Het mannetje uit Sosto Zoo in Hongarije. Ze voelen zich thuis in het meer dan vijfduizend vierkante meter grote gebied. Er zijn twee ruime verblijven, zodat iedere tijger een eigen leefgebied heeft.

“Tijgers zijn solitaire dieren en zo geven we ze alle tijd om te wennen, ook aan elkaar”, vertelt hoofd dierverzorger William Kreijkes, “maar als het goed gaat, kunnen we deze verblijven met elkaar verbinden.” Kreijkes hoopt over een tijdje jongen te verwelkomen, “maar dat zal nog wel even duren.”

Rivier de Amoer

Deze dieren komen voor in het stroomgebied van de Amoer, een van de langste rivieren in Rusland. Het zijn goede zwemmers. Een groot gedeelte van het verblijf bestaat daarom uit water waar ze in kunnen spelen en ravotten. Er zijn grotten, heuvels, een waterloop en klimbomen.

Bedreigde diersoort

Amoertijgers zijn bedreigd. Er leven nog maar een paar honderd in de natuur. Er wordt veel op ze gejaagd. Daarnaast wordt het leefgebied door houtkap steeds kleiner. In de laatste honderd jaar is maar liefst 93 procent van hun leefgebied verdwenen. Om de soort te

behouden, hebben Europese dierentuinen een managementprogramma opgezet. De komst van de tijgers naar AquaZoo is hier onderdeel van.

Pater-Davidsherten

Naast de tijgers vind je het verblijf van de Pater-Davidsherten, dit is een in het wild uitgestorven soort. De herten zoeken van oorsprong graag het water op om waterplanten te eten en te rusten. Voor de dieren zijn daarom twee grote, ondiepe waadgebieden aangelegd waarin ze heerlijk kunnen gaan liggen.

In het wild uitgestorven

Oorspronkelijk kwamen de Pater- Davidsherten veel voor in de natuur van China, maar door intensieve jacht was deze soort al in de 19e eeuw bijna uitgestorven. Toen de Franse pater Armand David ze voor het eerst zag in 1865, leefde er alleen nog een roedel in de tuin van de Chinese keizer.

De keizer stuurde als geschenk 16 van deze herten naar Europa. Nadat in 1900 de laatst overgebleven herten in China door de hongerige bevolking tijdens de Bokseropstand werden opgegeten, waren de in Europa levende dieren de laatsten van deze soort. De soort werd door de hertog van Bedford samenbracht op zijn Engelse landgoed.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de dieren ondergebracht bij verschillende Europese dierentuinen en later zijn ze zelfs weer uitgezet in Chinese reservaten. Hierdoor zijn er inmiddels weer ongeveer 1500 Pater-Davidsherten wereldwijd.

AquaZoo is dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur. Voor tickets en meer: www.aquazoo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *