Welcome To The Village: doen, pionieren, denken en vieren

We kennen Welcome To The Village natuurlijk als een aanwinst voor de stad. De afgelopen jaren vond het festival plaats op de Groene Ster en nu de evenementen weer door mogen gaan, kijken we er reikhalzend naar uit. Een van de gezichten van het festival is Chris Moorman. Tijd om hem (en het festival) een stuk beter te leren kennen.

Laten we bij het begin beginnen: wie ben jij?

Ik ben Chris Moorman en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van Welcome To The Village.

Hoe ben je hier terechtgekomen?

Een aantal vrienden van mij deed productiewerk tijdens de eerste editie van Welcome To The Village en waren helemaal lyrisch over het festival.

Met een vriend van mij, Marijn, had ik destijds een deal. Wanneer ik ergens productiewerk doe, is hij mijn assistent en andersom. Tijdens de tweede editie had hij nog een assistent nodig, dus ben ik in 2014 meegegaan.

Het festival begon op vrijdag. Donderdagavond werd ik gevraagd om met onder andere de twee toenmalige directeuren van het festival te gaan ontbijten. Dat vond ik best wel spannend! Ze vertelden mij dat ze iemand nodig hadden om een gebied te runnen en vroegen naar mijn achtergrond.

Toen ik vertelde dat ik geboren en getogen ben in een restaurant, mocht ik dat weekend dat gebied gaan runnen! Dat was echt ontzettend leuk. Er was ook geen presentator of stagemanager, dus ben ik dat ook gaan doen. In de afgelopen jaren heb ik veel productiewerk gedaan en in 2018 ben ik gevraagd om de marketing en communicatie op mij te nemen.

Ik wilde graag even ingaan op de ‘overlast’ van de afgelopen jaren.

Ik vind het wel mooi dat je overlast tussen aanhalingstekens plaatst. Maar, ja: er is veel gezegd en gedaan. Laat ik voorop stellen dat wij de wereld mooier willen maken.

We hebben duurzaamheid en ecologie als belangrijkste doelstellingen. Als wij in het gebied (de Groene Ster, red.) zouden beschadigen, zouden wij daar nooit een festival organiseren.

We hebben een eigen ecoloog in dienst die voor, tijdens en na het festival controleert of de omgeving last heeft van ons festival. In al haar rapporten staat constant dat het niet zo is. Dingen zoals geluidsoverlast hebben wij ook altijd laten onderzoeken.

Er komt bijvoorbeeld wel eens uit dat we een ander doek voor de speakers moeten hangen of de speakers een stukje moeten draaien, omdat mensen er last van kunnen hebben. Dat zijn allemaal investeringen die ja maakt omdat je graag op die plek een festival wil neerzetten.

En dan komt in 2021 toch de uitspraak: het festival gaat niet door.

De rechter schorste de vergunning, omdat er teveel informatie beschikbaar was en hij er geen uitspraak over kon doen. En daar baal je van. Wij zijn er zó van overtuigd dat wij iets moois doen voor the greater cause. En het is erg jammer als één iemand dat niet inziet (stichting Groene Ster Duurzaam, red.).

Maar jullie zouden hem wel uitnodigen voor het festival?

Uiteraard! We nodigen hem elk jaar uit. Hij is nooit met ons in gesprek gegaan, maar komt wel elk jaar met zijn gezin op het festival. We hebben hem ook wel eens een vakantie aangeboden, zodat hij geen last heeft van de overlast, maar daar is hij ook niet op ingegaan.

Zonde.

Ja, absoluut.

Oké, genoeg hierover. Anders focussen we teveel op individuen. De editie van 2022 gaat wél door, toch?

Zeker! Maar niet op de Groene Ster. Deze editie is op het Mata Hariplein. We bouwen het plein helemaal om. De buslijn wordt omgeleid en het wordt echt helemaal ons terrein. Een deel van de optredens is in de zalen van De Harmonie en Neushoorn, wat als voordeel heeft dat we nu ook een nachtprogramma mogen maken.

Dat lijkt mij een totaal andere variant dan op de Groene Ster.

Ja en nee. Ik denk dat het niet perse uitmaakt waar je het festival organiseert. Je zou het overal in de stad kunnen organiseren. Het festival gaat om het verhaal, de inhoud, de innovaties en de mensen die er zijn. Die minimaatschappij van drie dagen lang waar jij jezelf kunt zijn.

Blijven jullie in de binnenstad?

Nee. We zijn op zoek naar een nieuwe plek, maar op de Groene Ster na zijn er weinig evenementenlocaties waar ruimte is voor een festival als Welcome To The Village.

Zien jullie jezelf dan meer als festival of meer als een plaats?

We zien onszelf meer als een beweging. Toen we vanwege corona geen editie konden organiseren, hebben we ons afgevraagd wat we dan wél zijn. Na het uitdenken van verschillende scenario’s zijn we tot een soort manifest van tien regels gekomen, waarin staat wat Welcome To The Village voor ons betekent.

En dat is?

Wij zijn geen driedaags festival, maar een overkoepelende beweging die dingen organiseert en er wil zijn voor mensen. Het festival is drie dagen lang de toonplek van wat we doen.

We willen graag een eigen plek waar we het hele jaar aan kunnen bouwen en af en toe een evenement kunnen organiseren. Die zoektocht is en blijft leuk. We weten nu wat we willen, maar nu hebben we nog de plek nodig. We willen altijd blijven doen, pionieren, denken en vieren.

Laten we het nog even hebben over de komende editie van Welcome To The Village. Hoe gaan jullie dit feestje vieren?

Groots! We hebben gedroomde headliners, waaronder De Staat en Peaches. We zijn best trots op het feit dat we Peaches naar Leeuwarden hebben gehaald. Ze doet haar enige festivaloptreden bij ons.

Verder is het een heel erg Welcome To The Village-programma. We hebben 95 acts uit alle windstreken, uit Oost-Europa en Afrika. We hebben een heel mooi en divers programma.

Dat wordt een goed feestje.

Zeker! En ook waar voor je geld. Een kaartje is vijfennegentig euro en we hebben vijfennegentig acts. Het is dus een euro per act. En wanneer heb jij De Staat voor het laatst voor één euro live gezien?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *