Anton Klapwijk, eigenaar van de Zuivelhoeve, over de winkelsluitingstijden

Als antwoord op een prachtige column van Greetje Schuurmans over de winkelsluitingswet en het besluit dat de gemeenteraad hierover moet nemen (wijsheid gewenst). Greetje noemt allemaal steekhoudende argumenten in haar zoveelste geweldige column: u moet ze eens lezen.
Het feit dat de stad anders is dan vroeger. Eigenlijk komt het daar op neer.
– Koopavonden niet meer zo druk?
– De euro kan maar één keer worden uitgegeven
– Zit de klant te wachten op open winkels op zondag?
– Waar is de tijd gebleven van spelletjes doen in plaats van verveeld door een stad lopen?

Allemaal argumenten die stuk voor stuk waar zijn. Mijn bescheiden mening wijkt toch op bepaalde stukken wat af. Wij zijn in 2018 culturele hoofdstad geweest. Wat waren we allemaal druk en trots op onze stad. Wat was er veel te doen met absolute hoogtepunten als de reuzen en stormruiters. Wat mij persoonlijk betreft. De toeristen stroomden in grote getalen door de stad en onze straat (mijn geliefde Kleine Kerkstraat) was in enkele gevallen zelfs niet meer normaal doorheen te komen.
Die toerist, daar gaat het nu precies over in mijn schrijven. De euro van de Liwwadders geven ze inderdaad maar één keer uit. Maar hoe zorgen we ervoor dat de euro van de toerist in onze stad/straat/winkel zal worden uitgegeven?

Volgens mij zijn dat voor veel winkels in onze stad de krenten in de pap. Ondernemers en politiek, we zijn het er over eens, dat we die euro’s wel hard nodig hebben en wat kunnen we er veel leuks mee doen. De plaatselijke sportverenigingen helpen met sponsoring, de bioscoop, sinterklaasfeest, kortom we geven de verdiende euro’s hoogstwaarschijnlijk ook uit in onze eigen stad waar we zo trots op zijn.

Nu mijn stelling: we jagen de toerist weer weg.
Want: op zondag en maandag om 10 uur hebben ze het ontbijt op en struinen ze door ons stadje. Hoe leuk als er dan iets te doen zou zijn. Natuurlijk gaan er een aantal collega’s open om 13.00 uur, maar wat doen ze tussen 10 en 13? Zich vervelen? Moeten ze niet in een bruisend centrum komen waar de horeca zijn stoelen alvast welkom buiten zet? Waar de winkelier een vrolijk goedemorgen laat horen?

Op zondag en maandag tussen 10 en 13 zijn mijn gesnoepte gouden uurtjes. De verveelde toerist opvangen. Ik doe niet liever. Wees welkom voor een stukje kaas, een leuk kadootje voor mee naar huis. Ze blijven ook altijd opvallend lang in de winkel, ze strunen dan graag wat rond en kijken van voor naar achter wat we verkopen, want verder is er helaas niets te doen.

Zondag en maandagmorgen kun je ook uitbreiden met feestdagen en bijvoorbeeld avonden tot 20.00 uur open blijven. Daar moeten de wijze mensen van de raad een besluit over nemen. Ik zou voorstander zijn van het aan de ondernemers overlaten. Laat ieder nu kunnen besluiten om open te gaan of niet. Ik hoor mijn collega-ondernemers al praten: jij hebt makkelijk praten, je kunt het samen met alle medewerkers wel opvangen. Ik ben maar alleen of met één of twee medewerkers. Ik kan al die uren niet openblijven.

 Beste collega’s dat is ook zo, maar als we niet heel zuinig zijn op onze toeristen dan komt het niet goed met Liwwadden. Als we alleen afhankelijk zijn van degene die achter de computer zijn boodschappen doet, dan gaat het beetje bij beetje achteruit. Dan is er geen geld meer voor het plaatselijke krantje, sportclub, sluiting van dorpshuizen, zwembaden, horeca en uiteindelijk lege winkels. Het zal jaren duren denk ik, maar die tijd komt dan collega’s. Dus laten we ons uiterste best doen om met elkaar de stad te laten bruisen. Een stad waar we trots op zijn. De toerist moet thuiskomen en op verjaardagsfeestjes vertellen hoe geweldig Leeuwarden is. Hij gaat komende zomer vast nog een keer heen. Laat het dan zo zijn dat ze niet op zaterdagmiddag om 17.00 de stad uit wordt gejaagd door ons, want wij moeten ook wel eens vrij zijn. Tijden veranderen en wat zou het een droom zijn als we met elkaar voorop lopen en voor de toerist, maar ook zeker voor de lokale burgers, een super gastvrije stad zijn.

Beste gemeenteraad, de Zuivelhoeve wenst jullie wijsheid toe om voor ieder goede besluiten te nemen. Een ondankbare taak. Wilde toch mijn mening erover geven en hoop dat jullie eruit komen. Heb maar vertrouwen in de ondernemers. Dit kunnen wij wel aan om er goed over na te denken. En Greetje: tijden veranderen, de kinderen zullen over dertig jaar zeggen: wij zaten vroeger gezellig achter een klein schermpje of een hele zondag achter de PlayStation.

Voor de rest heb ik de wijsheid niet in pacht hoor. Het is maar een mening.

4 Reacties op “Anton Klapwijk, eigenaar van de Zuivelhoeve, over de winkelsluitingstijden”

  1. Leeuwarden is helaas zondags niks aan liggen vaak weekend in Leeuwarden bizonder dat je dan smorgens vroeg niet ergens een versbroodje kan kopen..

  2. Wat een mooie en doordachte reactie. Toch gaat dit komende besluit vooral over een goed draaiende economie en dat is juist het probleem. Al die economische voorspoed heeft vooral de gewone man nooit gelukkiger gemaakt. We hebben het niet meer over welzijn, je rust kunnen nemen en afstand van je werk en je verplichtingen. Burn- outs zijn aan de orde van de dag en kosten de maatschappij handen vol geld. Laat die winkels maar dicht op zondagochtend. Kunnen we nog een beetje tot ons zelf komen. Ik ga maandagmiddag wel weer.

  3. Afgelopen zaterdag ben ik in de stad, ons Leeuwarden geweest en heb erg genoten. Met name de gezelligheid van alle mensen. Geen onvertogen woord dat je bijna over de hoofden kon lopen , gewoon een winderig mooi spektakel! Vrolijk werd ik ook van enkele zaken die open waren met lekkere kaasjes en andere hartige waar. Hoorde hier veel positieve geluiden over. Jammer is het dat er dan stemming gemaakt wordt over anderen die hier moeite mee hebben. Argumenten als burn-outs en kosten spelen dan plotseling een rol. Je moet tenslotte ook je rust moeten nemen! Wat als de gezondheidsinstellingen zo zouden denken? Daar denkt men toch anders over. Zo ook voor anderen die nu eenmaal avond en nachten incl. zon en feestdagen moeten werken. Brandweer, politie en anderen die voor ons zorgen en de veiligheid weten te borgen. Wees toch niet zo betuttelend naar de zakenman die weet wat hij doet en neem zelf de verantwoordelijkheid en schuif dit niet af op de consument. Die besteld echt wel wat deze nodig heeft op buiten normale tijdstippen als deze het wil hebben. Dus, wees inventief en ga er zelf voor! De toerist en de open zijnde middenstand zal hiervan profiteren en er buiten onze stad reclame voor maken. Laten wij er voor zorgen er een ”open” stad van te maken waar het goed toeven is. WELKOM!

  4. Op zondag open dan ook alles open stadskantoor etc .
    Op zondag ben je net de Efteling mensen vermaken dus .
    Wat mensen niet weten is dat personeel vaak verplicht word te werken en dat je financieel door alle regeltjes er bijna niks beter van word.
    Net zo als alle feestdagen iedereen maar gezellig en jij werken .
    Het winkelpersoneel word langzaam overspannen en krijgt burn-outs .
    Ik heb zelf bijna 30 jaar in de winkel gestaan altijd met heel veel plezier maar heb vorig jaarverslag besluit genomen om iets anders te gaan doen , zodat ik ook een weekend vrij ben en met de feestdagen thuis ben.
    Zondags werken is niet zalig makend .
    Klaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *