Afrekening CH2018

Culturele Hoofdstad ligt alweer twee maanden achter ons. Ondertussen denkt men al druk na over de ‘legacy’ van Leeuwarden en Fryslân. Een belangrijke vraag die rest, is hoe het budget van circa 72 miljoen euro in 2018 is besteed. Aankomende donderdag licht de organisatie in Zalen Schaaf de uiteindelijke begroting, de doelen en de resultaten toe.

Een kwart voor de makers

Donderdag gaat de organisatie van Culturele Hoofdstad dieper in op de cijfers. Echter zijn er al een aantal cijfers bekend over de verdeling van die 72 miljoen euro. Een kwart van het budget, zo’n 17 miljoen euro, is rechtstreeks bij de makers terecht gekomen. Verder gingen de grootste bijdragen naar De Reuzen (3,1 miljoen), Sense of Place (1,4 miljoen) en Under de Toer (iets meer dan 1 miljoen). Het overgrote deel van het budget is echter op gegaan aan de zogenaamde indirecte ondersteuning van de projecten. Denk hierbij aan kosten voor marketing, communicatie, een ticketsysteem, het personeel en de staf in de Blokhuispoort, events en sponsorwerving.

Vrijwillige inzet

Ondanks dat er voor het overgrote deel een euforische sfeer heerste rond de gehele CH2018, zijn er ook geluiden waaruit blijkt dat er behoorlijk is gesneden in individuele begrotingen. Dit resulteerde in aangepaste voorstellingen en exposities of juist in sommige gevallen een volledig vrijwillige inzet van de makers. Positief is dan weer het feit dat het garantiefonds van 1 miljoen euro voor tegenvallende kaartverkoop niet is geslonken, maar juist is gegroeid. Uit navraag bij de Provincie Fryslân door de Leeuwarder Courant blijkt dat daar zelfs 20.000 euro meer in zit. Negen 2018-producenten gingen met het fonds in zee, en slechte twee producenten hadden het fonds nodig voor in totaal 27.000 euro.

In gesprek met de vele ondernemers in de stad, hebben we gelukkig veel positieve geluiden gehoord. Meer details en toelichting over de begroting vind je in het artikel van de Leeuwarder Courant. Aankomende donderdag zal de organisatie van CH2018 vanaf 15:00 in Zalen Schaaf verantwoording afleggen over het geld, de doelen en de resultaten.

Foto: Ruben van Vliet

1 Reactie to “Afrekening CH2018”

  1. Wat een hoogmoed .
    Hoofdstad Europa. Cultureel gezien dan .
    Kijk Europa eens rond .

    Jullie zitten in een waan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *