AA-security: hoe de beveiligingsbranche de afgelopen jaren is veranderd

Van het klassieke CityProms tot het iets heftigere Into The Grave: overal zie je de beveiligers van AA-Security voorbij komen! De afgelopen periode is er achter de schermen flink wat veranderd, blijkt uit een gesprek met eigenaar André Roorda. We spreken hem op zijn kantoor over corona, nieuwe beveiligingstaken en het tekort aan nieuw personeel.

Zo’n vijftig procent van de inkomsten van AA-Security kwam door beveiligingswerkzaamheden bij evenementen. En dan komt het nieuws: vanwege het coronavirus gaan de evenementen niet meer door. “Ik zat met mijn vrouw aan de keukentafel. Zij werkt hier ook”, vertelt André. “Toen we hoorden dat de evenementen niet meer doorgingen, vroegen we ons af of we wel door konden gaan met ons bedrijf. Dat was zo´n onzekere tijd.”

Andere werkzaamheden

Al vrij snel bleek, gelukkig, dat AA-Security op andere plekken ingezet kon worden. Zo was er meer begeleiding nodig bij tehuizen en hebben de beveiligers de drukte bij de milieustraten in de gaten gehouden. “Overal was het druk, want iedereen was vrij. En overal werden wij ingezet. Het heeft ons zelfs doen groeien”, vertelt André.

Die groei kwam enigszins onverwacht, maar het bracht iets extra’s met zich mee voor AA-Security: bewustwording. “We hadden tijd om na te denken en we kwamen erachter dat het veel werk met veel pieken was. Ik zei hier op kantoor wel eens gekscherend dat ik het hele jaar bezig was met evenementen. En dat ís eigenlijk ook zo. Toen de evenementen uitvielen, konden we een beetje vooruit plannen. Dat maakt het werk een stuk rustiger”

Personeelstekort

Nu de evenementen weer worden opgestart, kampt AA-Security met een ander probleem: personeelstekort. “Het is wel opvallend. Waar we vroeger op zoek waren naar werk, moeten we nu werk afzeggen. Dat zijn we niet gewend. We willen mensen graag helpen, maar moeten nu nee verkopen. En het is een landelijk probleem.”

“Aan de andere kant is het ook een luxeprobleem. Organisaties vragen zelfs aan ons: ‘Als we je meer geld geven, kun je dan wél leveren?’. Maar ook dan moet ik nee verkopen. Het gaat om de mensen en ik wil er geen misbruik van maken.”

“Ik had vanmorgen een collega aan de lijn en die vertelde dat hij dit ook nog nooit had meegemaakt. We proberen met man en macht zoveel mogelijk mensen op te leiden, maar ik heb niet het idee dat het snel genoeg kan.”

Eigen stichting opgericht

Over mensen opleiden gesproken: eind 2021 heeft AA-Security de stichting Team21 opgericht. Mensen die in het arbeidsproces willen komen, kunnen op basis van een vrijwilligersvergoeding verschillende niet- beveiligingstaken uitvoeren.

Hierbij kun je denken aan blaastesten of het omdoen van een bandje. En kijken naar een goed voorbeeld, doet volgen: inmiddels zijn er door deze manier van opleiden al minimaal tien mensen in dienst gekomen bij AA-Security.

Ondanks het personeelstekort is en blijft de beveiligingsbranche leuk. “We hebben een redelijk vaste kern en goede mensen, dus met het reguliere werk gaat het prima. Evenementen blijven gewoon lastig, maar tot nu toe hebben we alles gelukkig kunnen invullen”, vertelt André.

Verder doet het bedrijf het rustig aan. “Wij hoeven niet te sprinten en zo snel mogelijk zo groot mogelijk te zijn. Dat willen wij met beleid gaan doen”, vertelt André. En wat als de evenementen straks opnieuw niet meer doorgaan? “Dan komt er wel ander werk. En dat klinkt heel nuchter, maar zo is het wel. Dat had ik nooit kunnen inschatten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *