What’s cookin’? Op zoek naar Pizza 2.0 bij Pizzeria Sardegna

Renato Meloni, eigenaar van Pizzeria Sardegna, heeft een passie voor eten en drinken en is al een tijd op zoek naar de pizza 2.0. Wij zijn wel benieuwd wat hij op dit moment allemaal bekokstooft in het laboratorium van de pizzeria. Iets met Friese droge worst, rode bieten en de heetste peper ter wereld…

Zoektocht
Renato is altijd op zoek naar nieuwe recepten en combinaties. ‘Ik ben een aantal keer in Italië geweest en ik hoopte in Milaan de pizza 2.0 tegen te komen. Helaas is het er erg traditioneel en conservatief. In mijn zoektocht heb ik die pizza 2.0 nog niet gevonden. Dus ik ben nu zelf aan het experimenteren met bijzondere ingrediënten en verrassende combinaties.’ 

Rode bieten
In de hele pizzeria zie je krijtborden hangen. Hierop prijken de namen van een aantal eigen recepten. Zo ook een aantal Friesche pizza’s: ‘Ik wil graag het beproefde recept in een nieuw jasje steken. De ‘Frisone’ is bijvoorbeeld een pizza met Friese droge worst, Riperkrite kaas, uitjes en Berenburgsaus. ‘Parma op z’n Fries’, de naam zegt het al, is een pizza met Friese rauwe ham.’ Renato bedenkt en bakt de pizza’s samen met zijn nieuwe chef. Waar zijn ze nu mee bezig? Renato vertelt enthousiast: ‘De nieuwste ontwikkeling is een pizza met rode bieten. Klinkt apart, maar met de juiste ingrediënten gaat dit heel lekker worden. Binnenkort gaan we samen met de medewerkers proeven. Hopelijk zie je de ‘bietenpizza’ dan snel bij ons op de borden staan.’

Salami from hell
Op de menukaart staan al een aantal eigen pizza’s. Voor de liefhebbers van (extra) pittig eten heeft hij de ‘Salsice Speciale Pizza’, belegd met salami, Sardijnse worst en de HellO-Chili-Salami. Er gaat een bijzonder verhaal schuil achter deze pizza. ‘Ik had een keer een leuke actie met een pizza met de Carolina Reaper-peper (de heetste peper ter wereld) erop. De uitdaging was om de hele pizza op te eten. Het is mij met bloed, zweet en tranen maar net gelukt. Een Duitse jongeman genaamd Daniel hield ontzettend van heet eten en wist de pizza in 10 minuten op te eten, waarna hij zei: ‘Eindelijk een echt hete pizza’. Daniel bleek de man achter de Hell-O-Chilisalami, een salami waarin de op drie na heetste peper is verwerkt. Uiteindelijk zijn we de samenwerking aangegaan en bied ik voor echte heethoofden de Salsice Speciale pizza met zijn hete salami aan.’ 

Bourgondisch
Voor een lekker biertje is Renato ook wel te porren, hij is een echte bierfanaat. Zijn schoonvader heeft hem overgehaald speciaalbier te gaan drinken, en sindsdien is hij verliefd. ‘Een opkomend fenomeen is foodparing met bier. Die bourgondische levensstijl wil ik graag naar Friesland halen. Ik heb een aantal leuke samenwerkingen met lokale bierbrouwers. Met Westeinder doe ik vier biertjes per jaar, elk seizoen weer een ander. Voor de herfst hebben we een herfstbok die nijgt naar een IPA: vol van smaak, veel aroma, en de dames vinden hem ook lekker, omdat ‘ie zachter is dan een normale IPA. Ook wil ik samenwerken met Brouwdok uit Harlingen. Zij had haar eerste date bij ons en we zijn nu in gesprek over een samenwerking. Tot slot kan ik ook de Angelo Poretti champagnebier aanraden. Vooral als je wat te vieren hebt, want het is een grote fles. Maar door de frisse zuurtoon drinkt ‘ie wel lekker weg.’

Authentiek
Nu moeten de vaste gasten en liefhebbers van traditionele pizza’s niet schrikken. De authentieke Italiaanse pizza’s en pasta’s serveert Renato ook nog steeds. Hij houdt gewoon van lekker eten en wil je graag meenemen op zijn ontdekkingsreis naar nieuwe combinaties en aparte ingrediënten op jouw pizza. Vraag hem, wanneer je weer bij Sardegna bent, gerust naar zijn verrassend nieuwe pizza’s en pasta’s!

Tekst: Johan Weitenberg
Foto’s: Simon van der Woude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *