Wat doe jij ’s avonds na 17:00 uur? Deze dingen kun je thuis doen tijdens de lockdown

Zeker drie weken lang moet zo’n beetje alles in Nederland tussen 17.00 ’s middags en 5.00 uur ’s ochtends dicht zijn, van horeca tot sportscholen, culturele instellingen en niet-essentiële winkels. Alleen essentiële winkels en dienstverlening mogen open blijven. Ja hallooo, wat moeten we doen dan thuis? Netflix en Tinder heb je ondertussen wel uitgespeeld. Kun jij wel wat inspiratie gebruiken tijdens deze lockdown? Snap ik! Wij hebben een aantal tips voor je.

Tips waarbij je lekker op de bank onder een dekentje kunt kruipen, maar ook tips om juist de deur uit te gaan. Veel plezier met deze lockdowntips voor een (romantische) avond thuis.

CAFÉ THUIS

 • Koop verschillende wijnen bij een wijnbar in de buurt en schrijf op welke je het lekkerst vindt en waarom. Sta je voortaan nooit meer te twijfelen voor het schap. Of koop dezelfde wijn met vrienden, maak een Google Hangout aan en proef tegelijkertijd.
 • De pubquiz via Zoom blijft een lockdown-classic. Trek een glitterjasje aan en voorzie vrienden en familie van een avond topentertainment.
 • Bombardeer iemand tot ‘happy hour host’ en laat diegene een online cocktail class geven.

HEEL LEEUWARDEN BAKT

 • Een bananenbrood bakken was zóóóó eerste golf. Dit najaar gaan we voor cinnamon rolls.
 • Of: pandan spekkoek
 • Bak koekjes, stop ze in een trommeltje met een lief briefje en leg die voor de deur van je buurman/buurvrouw die altijd alleen is, je opa of natuurlijk je beste vriendin.
 • Bak ieder weekend iets uit een van die kookboeken die al jaren staan te verstoffen. Houd een oldskool een schriftje bij met de succesnummers – altijd handig (en leuk!) voor later.
 • Maak een voorraad granola voor in je ontbijt de komende week.

THUISRESTAURANT SPELEN

Deze blijft hier favoriet. Zeker nu je bij steeds meer goede restaurants uit het hele land een diner voor thuis kunt bestellen. Deze lockdown hebben wij thuis al zo veel leuke restaurants in Leeuwarden ontdekt waar we normaal gesproken heen zouden gaan tijdens een weekendje weg. Je dekt de tafel chique, kaarsjes aan door het hele huis, beetje jazz aan, de kindjes de bediening laten spelen met hun zelfgemaakte menukaart 😉 en… net als bij een ‘normale’ date night schuif je natuurlijk in je mooiste outfit van de week aan bij het thuisrestaurant.

SLIMMER WORDEN

 • Lezen is altijd een goed idee. Nog leuker? Samen lezen. Een boekenclubje is een goede stok achter de deur en helpt ook de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken.
 • Stof je middelbare school-Frans af of leer een compleet nieuwe taal. De app Duolingo is gratis en heel toegankelijk.
 • Verdiep je in je stamboom. Via een site als My Heritage kun je je familieachtergrond uitpluizen – en stuit je misschien wel op verrassingen.
 • Verbreed je wereld en verdiep je kennis met een podcast.
 • Masterclass is een online platform waar de groten der aarde (Anna Wintour, Shonda Rhimes, Marc Jacobs, Margaret Atwood, Yotam Ottloenghi) college geven in de meest uiteenlopende onderwerpen.

TOVER DE WOONKAMER OM

Deze tip kun je (helaas!) alleen gebruiken als je nog niet samenwoont, maar daarom misschien wel des te leuker om iemand echt te verrassen. Of stuur je lover om een boodschap aan de andere kant van de stad, laat ze de kids uit logeren brengen en verras jouw grote liefde met een sprookjeswereld bij thuiskomst. Maak een setting als in 1001 nacht! Of boots een romantische avond op het strand in Mexico na. Kussens op de grond, lage tafeltjes, heel veel kaarsen… je begrijpt hem wel. Je hebt vast wel wat kerstlampjes over voor meer sfeer.

WIJNPROEVERIJ

Nog iets dat wij sinds deze lockdown regelmatig doen thuis. Meerdere flessen wijn bestellen van dezelfde druivensoort, maar uit verschillende regio’s en die tijdens een home schooled proeverij met elkaar vergelijken. Online kun je meer vinden over de verschillende regio’s en kenmerken die bij de wijnen passen. Lees dat om de beurt aan elkaar voor. Ga echt proeven zoals je dat zou doen tijdens een cursus. Eerste neus, walsen, tweede neus, proeven. Beschrijf aan elkaar wat je proeft, proef het met iets te eten erbij en zoek daarna de uitgebreide beschrijving van de wijn op online. Zat er een wijn tussen die je heel lekker vindt? Reden genoeg om een doosje te bestellen zodat je de komende weekenden weer vooruit kunt.

VERTELLIS

Of je elkaar nu al heel lang kent, of juist helemaal niet. Het kaartspel Vertellis gaat je zeker nog meer leren over degene die je lief hebt. Je hebt dit spel voor heel veel verschillende situaties. Bijvoorbeeld voor tijdens feestdagen, een gezinssituatie of om met de kids te spelen. Op de kaarten staan vragen en stellingen die je beantwoord over elkaar en jullie relatie. Even geen telefoons, maar 100% aandacht voor elkaar.

THUISBIOSCOOP

Normaal gesproken ga ik heel graag naar de bioscoop om echt even helemaal offline te zijn, maar nu maken we er thuis steeds vaker een uitgebreide movie night van na het eten. Tover je huis om tot thuisbioscoop door het hele huis donker te maken, popcorn te poppen en eventueel de film via een beamer op een lege muur of het plafond te projecteren. Wist je dat je films die net uit de bioscoop zijn ook thuis kunt ‘huren’ via Pathé Thuis? Werkt echt super goed!

SPA-DAY AT HOME

Helemaal ontspannen in jullie eigen spa at home. Tover de badkamer om tot een echte spa met geurkaarsen, goed scrubzout, een voetenbad en maskertjes. Spreek van te voren af dat je elkaar ook gaat masseren.

SPELLETJES SPELEN

Ben jij ook een beetje Netflix moe en heb je zin om echt even contact met elkaar te maken? Ik hoor om mij heen zelfs mensen waarvan ik het nooit had verwacht die aan de spelletjesavonden zijn gegaan. Van Twisteren tot Skipo, Uno of een van de andere spelletjes. Succes gegarandeerd.

COCKTAIL AVOND

Organiseer je eigen cocktail avond en maak je favoriete cocktail voor elkaar. Wat dacht je van een lekkere gin & tonic, of een heerlijke espresso martini na het eten? Of ga op chic en maak champagne cocktails.

ORGANISEER EEN THEMA-AVOND

Bij ons thuis favoriet. Om de paar weken als we het echt ff niet meer weten en de wanderlust parten gaat spelen organiseren we een thema-avond. Dat kan zijn een avond in het thema van één stad, zoals New York of Parijs, maar ook in een landenthema, zoals Mexico, Japan of Italië. Wil je je opties breed houden, ga dan voor een continent. Houd een Aziatische avond of ga voor Amerika. Tijdens zo’n thema-avond kijk je een serie of film die zich op de bestemming afspeelt, luister je muziek in dezelfde sfeer en kijk je bijvoorbeeld samen oude foto’s terug van toen jullie op die bestemming waren en maak je hapjes en gerechten in de stijl van de bestemming. Goed voor de wanderlust én de creativiteit!

ELKAAR TEKENEN OF SCHILDEREN

Een beetje corny is het wel, maar trust me dat het echt leuk is als je ook de tijd neemt. Het is bijvoorbeeld één van de dingen die je kunt doen als je tijdens een date naar The Color Factory in New York zou gaan. Daarom moet ik daar bij deze tip ook heel erg aan denken! Haal teken- en schilderspullen in huis. Koop een echt canvas doek bij bijvoorbeeld Xenos of de Action zodat je er écht een dingetje van maakt. Kies je schilderstijl, zet een lekkere playlist op en maak het mooiste portret van elkaar in je eigen stijl.

NACHTWANDELING

Maak samen een wandeling door de stad. Juist ’s avonds als er bijna niemand op straat is, is de stad zo mooi. Neem een flesje drank mee (van wijn tot warme choco) en zoek onderweg een bankje op waar je blijft zitten tot het echt te koud wordt. s’ Avonds vind ik zelf de binnenstad het mooist met alle lampjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.