Waar denk jij dat sushi vandaan komt?

Bingfeng Zhao is afkomstig uit Amsterdam en is sinds september dit jaar de trotse eigenaar van Sushi House. Hij is speciaal naar Leeuwarden gekomen om hier zijn eigen sushirestaurant te beginnen. De zaak loopt goed en wij zijn in gesprek met hem gegaan om meer te weten te komen over zijn Sushi House. Maar waar komt sushi oorspronkelijk eigenlijk vandaan? Daar beginnen we mee.

De oorsprong van sushi

Zeg je sushi, dan denkt iedereen gelijk aan Japan. Het is ook een Japans gerecht, maar sushi komt hier oorspronkelijk niet vandaan. Het gerecht komt namelijk uit het zuidoosten van Azië. Hier diende heel lang geleden rijst als een conserveringsmiddel voor vis. De vis werd in een laag gefermenteerde rijst gelegd en hierdoor bleef het veel langer houdbaar. Wanneer de vis vervolgens werd opgegeten, werd de laag rijst eromheen weggegooid. De methode verspreidde zich steeds meer in Azië en zo kwam het ook in Japan terecht. Hier werd de rijst niet meer weggegooid, maar ook opgegeten. Het idee om vis in rijst op te rollen komt dus niet uit Japan, maar de combinatie om het samen te eten vindt in dit land wel haar oorsprong.

Waarom Leeuwarden?

‘Ja, dat is een goede vraag, maar het antwoord is eigenlijk vrij eenvoudig’, begint Bingfeng. ‘Amsterdam heeft al ontzettend veel restaurants en al ongeveer zeventien jaar kun je daar sushi krijgen. Het is dus niet meer echt nieuw en mensen vinden het gewoon. In Leeuwarden ligt dit heel anders. De stad is kleiner en de populariteit van sushi stijgt nog steeds. Als er een nieuw sushirestaurant opent, dan zijn veel mensen in Leeuwarden daar gelijk van op de hoogte. Het komt er op neer dat er hier meer mogelijkheden zijn. Daarbij is Leeuwarden natuurlijk ook een hele gezellige stad!’

Focus

‘Wij zijn een afhaal- en bezorgrestaurant. Daar focussen wij ons voornamelijk op’, gaat Bingfeng verder. ‘Daarnaast kun je ook binnen in het restaurant eten, maar bij ons is er geen all you can eat mogelijkheidzoals bij veel sushirestaurant wel het geval is.’ Sushi House onderscheidt zich door het verse eten. Elke dag bereid de chefkok verse vis en wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van verse producten. Ook de beef wordt bijvoorbeeld zelf gemaakt. ‘De chefkok is hoog gekwalificeerd, is zeer ambitieus en wil zichzelf constant verbeteren. Hij wil echt de beste zijn in zijn vak!’

Met welk doel ben je hier in Leeuwarden gekomen? ‘Ik wil graag dat de inwoners van Leeuwarden weten wat goede producten zijn en dit ook kunnen proeven. Ik wil ze kennis laten maken met goede kwalitatieve sushi.’ Om dit te ervaren moet je het gewoon eens uitproberen. Kom langs in het restaurant of bestel de sushi online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *