Vanaf 2022 moet je in Leeuwarden betalen per kilo afval

In 2022 krijgt Leeuwarden diftar, met andere woorden: je gaat betalen per kilo afval. De raadsmeerderheid stemden hier twee weken terug, na een paar stevige debatten, voor.

De partijen PAL/GL, D66, CU, PvdA en PvdD stemden voor dit idee. Met diftar, ook wel bekend als container management, wordt er per huishouden de hoeveelheid afval berekend die er aangeboden wordt.

Bij het invoeren van dit plan kwamen ook drie moties naar voren die de eventuele nadelen moeten versoepelen. De PvdA kwam met de motie die aandringt op verregaande communicatie. PAL/GL kwam met de motie om extra afvalcoaches en handhavers in te zetten tegen zwerfafval. D66 presenteerde de motie om scheiding voor hoogbouwbewoners makkelijker en studentvriendelijker te maken.

De raad heeft eerder een doel gesteld waarin de jaarlijkse hoeveelheid wordt teruggedrongen. Dat lukte niet. Diftar moet nu dat doel behalen. Maar niet iedereen stemde voor. De FNP, GBL, Lijst058 en het CDA stemden tegen. Zij vrezen juist dat er meer afval komt met de invoering van diftar.

Bron: LC

6 Reacties op “Vanaf 2022 moet je in Leeuwarden betalen per kilo afval”

  1. Te zot voor woorden! Tenslotte was ’t de fabrikanten die ons al het plastic door de strot gedwurd hebben. Wat was er mis met flessen van glas en on verpakt vlees achter een vitrine waar de slager je hielp?
    Belachelijk dat de consument daar nu voor betalen moet. Begin bij de fabrikant niet bij de klant 😠

  2. Dat zorgt juist van meer zwerfafval. Ik merk dat mensen hun afval naast container laten staan bij een storing. Ook zie ik regelmatig mensen grijze dikke vuilniszakken in de groene containers weggooien.
    Ik moet er niet aan denken wat er zal gebeuren als ze voor het weggooien van het afval moeten betalen.

  3. Wij hebben dat grlukkig niet maar ik zie hier bij ons geregeld overal zakken waar ze niet horen.Komt ook van zulke plastsen.Zo zadel je edn ander met kou probledm op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *