Vanaf 13 december nieuwe dienstregeling Arriva: buslijn 9 verdwijnt

Sinds maart reizen er vanwege de coronacrisis een stuk minder mensen met het openbaar vervoer. Veertig procent van de reizigers werkt mogelijk thuis of heeft misschien een eigen vervoersmiddel boven het openbaar vervoer verkozen. Het aantal busreizigers ligt daardoor nu op zestig procent in vergelijking met vorig jaar.

Het zichtbare gevolg is uiteraard dat de bussen een stuk leger zijn. Dit is financieel gezien natuurlijk niet gunstig, maar al die onnodige uitlaatgassen zijn ook niet goed voor het milieu. Vanaf 13 december gaat er daarom een nieuwe dienstregeling in, waarbij het totale busaanbod met drie procent verminderd.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

Sommige lijnen, die nu door het hele dorp rijden, zullen in de nieuwe dienstregeling alleen nog bij de halte aan de rand van het dorp stoppen, bijvoorbeeld lijn 35 bij Tzum. Ook zullen er een aantal lijnen worden vervangen door een belbus of lijntaxi.

Verder zullen er in de daluren lijnen vervallen, waar je als alternatief ook met de trein kunt. Op dit moment rijdt er op de rustige uren op zulke trajecten zowel een vrijwel lege bus als een lege trein. Zonde natuurlijk. Eén lijn verdwijnt volledig uit de dienstregeling. Dit is de welbekende lijn 9 die nu nog door het centrum van Leeuwarden rijdt.

Met de nieuwe dienstregeling moet de vraag en het aanbod naar bussen weer beter in balans komen.

Foto: Jan Oosterhuis, gebruikt onder de 3.0 Unported2.5 Algemeen2.0 Algemeen en 1.0 Algemeen -licentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *