Twee jaar lang genieten van Real Tosti

Loopt het water je al in de mond bij de gedachte aan een Tosti avocado of Mexicano met nachos? Op de eerste verdieping in winkelcentrum Zaailand kun je sinds eind september bij Real Tosti heerlijke versgemaakte tosti’s halen. Ervaren horecaonderneemster Anna Smits heeft dit werk-leerproject opgezet voor twee jaar in samenwerking met de ROC Friese Poort. 

De ROC Friese Poort heeft tijdelijk het werk-leerproject van verschillende opleidingen ondergebracht in het winkelcentrum Zaailand, totdat het nieuwe Cambuurstadion over twee jaar klaar is. Anna werd door de ROC Friese Poort benaderd om een tijdelijke horecaonderneming op te zetten voor studenten in het winkelcentrum. Een kapper, een schoonheidsspecialist en leerwinkels stonden al in de planning. Ze vond het een interessant idee. ’Ik dacht: wat zal ik eens gaan doen met studenten? Hier in het centrum zijn leuke koffiebars en broodjeszaken, maar niet iets voor jonge mensen. Eenvoudig eten en een snelle hap hoort bij deze doelgroep, maar het moet wel van goede kwaliteit zijn.’ En zo is Real Tosti er gekomen. ‘Dat is heel erg leuk, want het is een leer-werkomgeving geworden, waar de studenten gelijk worden opgeleid. Het is een win-win situatie; de opleiding kan hun studenten plaatsen voor een unieke stage en voor mij zijn daardoor de kosten lager en daarom kunnen we de tosti’s goedkoper aanbieden. We verkopen eerst alleen tosti’s en gaan kijken hoe het gaat lopen. Alles is van goede kwaliteit en de tosti is ruim belegd. Het brood komt van de bakker, het vlees van de slager en kaas van de kaasboer uit de regio.’

Dagelijkse les

‘We werken met studenten, dat is een hele andere tak van sport en ook heel erg leuk’, aldus Anna. ‘Ze moeten alles nog leren. Als je normalerwijze iemand aanneemt hebben ze vaak al werkervaring elders opgedaan, maar voor de studenten is dit hun dagelijkse les. We gaan ze meenemen naar mijn andere bedrijven om een kijkje in de keuken te nemen hoe het allemaal werkt; we laten ze een stukje inkoop zien, hoe we werken met de schoonmaak en HACCP, gastvrijheid en wat er allemaal gebeurt in een horecabedrijf. We gaan ook met z’n allen uit eten, zo kunnen ze ergens anders kijken en ervaring opdoen.’ Anna heeft wel bewust gekozen om naast studenten ervaren personeel in te zetten. ‘Je kunt niet zonder begeleiding een zaak neerzetten. De gastvrijheid moet hoog zijn, de kwaliteit van het eten moet goed zijn en bewaakt worden en er moet supervisie op. Er is hier elke dag iemand die de leiding heeft over de studenten en zo worden zij ook weer begeleid. Dat is ook hoe we het doen in de andere horecabedrijven. Daar wordt iedereen intern opgeleid door middel van cursussen en trainingen.’

Dynamische omgeving

‘De eerste verdieping is een dynamische omgeving met een kapper, een schoonheidsspecialist, leerwinkels en de eetgelegenheid Real Tosti. ‘Het Zaailand is wel een moeilijke locatie omdat je op de eerste verdieping zit, maar dat geeft ook weer een uitdaging’, vertelt Anna. ‘Het idee is dat het een open cultuur wordt. Klanten die bijvoorbeeld bij de leerwinkels een broek kopen, krijgen daar een bon waarmee ze bij Real Tosti gratis een kop koffie kunnen halen en als ze een tosti kopen, kunnen ze bijvoorbeeld bij de kapper korting krijgen. Dat je op deze manier echt die samenwerking kunt vinden. Ondanks dat we hier maar twee jaar blijven, willen we in die korte tijd wel knallen. We gaan acties bedenken om mensen binnen te krijgen. Klanten beginnen de horecagelegenheid al te ontdekken, vooral tijdens de lunchtijd is het druk. We willen straks proberen om mensen de hele dag door hier binnen te krijgen en dat is dan mijn taak om dat voor elkaar te krijgen.’

Leeuwarden veroveren

En die taak kun je Anna toevertrouwen. Ze heeft ruime ervaring met goedlopende bedrijven. In Dokkum heeft ze lunchroom Haagens, restaurant KB Food & Drinks, lunchroom de Zuster, in voormalige ziekenhuis De Sionsberg, pop-up wijnbar Mrs & Mrs Wine, pannenkoekschip De Admiraal en evenementenlocatie Refter 1854. En nu in Leeuwarden, Real Tosti en daar blijft het niet bij. ‘We gaan begin volgend jaar een tweede vestiging van Haagens openen in Leeuwarden. Het zit al heel lang in mijn hoofd. In Dokkum loopt de lunchroom heel goed. We hebben daar een broodje gezond op de kaart met een saus van geheim recept, waar mensen dol op zijn. Als ze die bij ons zo lekker vinden, vinden ze dat vast ook in Leeuwarden. Ik wil het gewoon proberen en kijken of het werkt. Als het goed gaat, sta ik open voor meerdere vestigingen. Ik vind dit heel leuk om te doen en het is belangrijk dat ik alle bedrijven kan combineren en dat er overal goede mensen staan. Dan kan ik verder.’ Anna gaat eerst Leeuwarden veroveren en kijkt dan verder waar ze nieuwe vestigingen kan openen. Ze is niet van plan om naar Leeuwarden te verhuizen, maar blijft gewoon in Dokkum wonen. ‘De auto rijdt wel’, lacht ze.

1 Reactie to “Twee jaar lang genieten van Real Tosti”

  1. Zeer geslaagd project het mes snijdt aan meerder kanten. Dit zou gewoon moeten kunnen blijven bestaan. Heerlijke tosti’ s en gezellige locatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *