Tip van Jelle: armagnac, een voor velen onbekend drankje

Cognac kennen de meesten wel, maar armagnac is voor velen een onbekend drankje. Dat is zonde, want het is erg lekker drinken en verrassend betaalbaar. Maar wat is het nu precies?

Zowel cognac als armagnac vallen onder de noemer ‘brandy’. Een brandy maak je door eerst een wijn te maken en deze te distilleren. Deze blanke drank wordt daarna op eikenhouten vaten gelegd.

WAT MAAKT DEZE BEIDE DRANKEN ANDERS DAN BRANDY?

Cognac en armagnac komen uit specifieke regio’s in Frankrijk en hier zijn speciale wetten die de kwaliteit waarborgen. Zo mogen ze slechts van een paar druivensoorten gemaakt worden, moet de vatrijping op speciaal Frans eikenhout gebeuren en wordt de leeftijd van de drank gecontroleerd door de staat. Cognac wordt altijd twee keer gedistilleerd in een koperen ketel, waardoor het wat meer structuur heeft en wat romiger is dan de meeste brandy’s.

Armagnac wordt een keer in een kolom gedistilleerd, waardoor het wat ‘boerser’ is dan een cognac. Het heeft wat meer ballen, zeg maar. Tijdens whiskyproeverijen word ik wel ‘die gast die je geen whisky geeft’ genoemd. Vaak schenk ik mensen een mooie armagnac in en zeg ik niet wat het is. Meestal kopen diezelfde mensen na afloop een fles hiervan. Omdat het van druiven gemaakt wordt, is het erg fruitig, wat wel aan een whisky op sherryvaten doet denken.

Het leuke aan deze dranken is dat ze (nog) niet zo gewild zijn als bijvoorbeeld whisky. Daardoor krijg je net even wat meer waar voor je geld. Zo kost een armagnac uit de jaren zestig rond de honderd euro. Bij whisky kun je daar gerust een nulletje achter zetten, als je er al één kunt vinden voor dat bedrag.

Nieuwsgierig geworden? Wij hebben bijna alles wel open staan in ons proeflokaal!

1. TARIQUET 12 ANS CS: Deze twaalf jaar oude armagnac is even anders dan de meesten. Waar cognac en armagnac eigenlijk altijd op 40% wordt gebotteld, komt deze op vatsterkte (48,2%) in de fles. Er wordt dus geen water aan de drank toegevoegd, wat hem veel geconcentreerder van smaak maakt. Een aanrader voor de whiskyliefhebber!

2. GIBOIN VSOP: Wanneer je een VSOP cognac koopt, dan moet deze minimaal vier jaar oud zijn. Bij de grote merken is dit ook ongeveer de leeftijd die je dan koopt. Meneer Giboin vindt zijn VSOP pas goed genoeg als hij tien jaar oud is. Hij maakt ook geen reclame. Mensen die deze cognac geproefd hebben, willen meestal geen andere meer.

3. CHATEAU MONTIFAUD L50: Deze vijftig jaar oude cognac is echt een klasse apart. Een drank die zoveel body heeft en tegelijkertijd zo zacht is, vind je niet gauw. Het is niet voor niets één van de mooiste dranken die ik ooit heb mogen drinken.

4. POMES PÉBÉRÈRE 1964: Chateau de pomès pébérère ligt in de Tenarezestreek, één van de drie gebieden in de Armagnac. Hier vind je nog veel oude vintages (jaargangen) waaronder deze uit 1964. Dit soort oude dranken vind je niet vaak meer en zeker niet in deze prijsklasse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *