Tijd voor een feestje: dertig jaar Foto van Keulen!

Wie een blik werpt op Petra de Boer zou nooit vermoeden dat ze al bijna 20 jaar aan het roer staat van haar eigen bedrijf Foto van Keulen. In 2004 nam ze, op 20-jarige leeftijd, de bestaande zaak over en 5 jaar later betrok ze ook het pand ernaast bij de winkel. Dit jaar viert van Keulen haar 30-jarig jubileum en dat gaat natuurlijk niet onopgemerkt voorbij!

“We hebben veel leuks in petto”, vertelt Petra, die duidelijk veel passie heeft voor haar vak. “Zo organiseren we gratis workshops fotografie, willen we een aantal leuke thema-shoots gaan doen en heeft de winkel dit jaar een compleet nieuwe look gekregen.”

“Een nieuwe vloer, frisse nieuwe kleuren op de wanden; alles ontworpen door studenten van het Friesland College.”

Fotoshoots, bruidsfotografie en cursussen

Met een winkel schuin tegenover het gemeentehuis heeft van Keulen de perfecte plek voor het maken van pasfoto’s voor rijbewijzen en paspoorten, maar de fotozaak doet veel meer dan dat. “In de fotografiewereld verandert alles best snel”, legt Petra uit. “En daar bewegen we altijd in mee. Ons werk is in de afgelopen jaren meer verschoven naar het leveren van diensten in plaats van de fotografiehardware die we veel hebben verkocht.”

Uiteraard kun je bij Foto van Keulen je mooiste foto’s laten inlijsten en ze kunnen hier vrijwel alles bedrukken; van canvas en posters tot aluminium en zélfs glas. In de ruimte boven de winkel is de fotostudio, waar verschillende shoots geboekt kunnen worden. Van een familiefoto en zakelijk portret tot een cakesmash voor jarige kindjes.

“We gaan onze shoots uitbreiden met newbornfotografie en doen sinds kort ook bruiloften. Hier was veel vraag naar en het is ontzettend leuk om te doen. Zo zijn we altijd op zoek naar nieuwe aanvullingen, dat houdt ons werk interessant en afwisselend.”

De bruiloftfotografie doet Petra samen met haar collega Madelon, die na haar stage bij Van Keulen is blijven werken. Voor wie zelf meer uit zijn of haar camera wil halen, geeft Petra verschillende cursussen. “Hier combineren we theorie met praktijk. Eerst volgt een uitgebreide uitleg en dan gaan we met zijn allen de stad in om meteen foto’s te maken.”

De cursussen zijn compleet verzorgd, inclusief koffie, thee en een lunch. En wie nog dieper op de materie in wil gaan kan zelfs privéles krijgen.

Oldskoop vintage camera’s

Opvallende ontwikkeling is dat de ‘oldskool’ analoge camera’s weer helemaal in opkomst zijn. Er prijken verschillende modellen in de vitrines bij Van Keulen. “Ja, die zijn echt terug van weggeweest. Zo leuk om te zien!” Petrak knapt vintage fotocamera’s uit de jaren ’70, ’80 en ’90 op en verkoopt ze vervolgens in de winkel. “Ik maak ze helemaal schoon en test ze uiteraard uitgebreid voordat ze de verkoop ingaan.”

“Deze camera’s zijn erg in trek bij bijvoorbeeld studenten, die deze modellen eigenlijk nog niet eerder gezien of gebruikt hebben. Ze nemen ze dan bijvoorbeeld mee op kamp. Dan is het net als vroeger helemaal een verrassing hoe de foto’s geworden zijn. Maar ook mensen die zelf vroeger zo’n camera gebruikt hebben, willen er weer eentje hebben uit een stukje jeugdsentiment.”

Mocht je zelf nog een ‘oudje’ thuis hebben liggen, kun je deze gerust inleveren bij Van Keulen. “Ook als ze niet meer werken, want voor verzamelaars zijn deze modellen sowieso interessant. We geven er een kleine vergoeding voor, maar doneren mag natuurlijk ook altijd”, lacht Petra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *