Throwback Thursday: ‘De Ijzeren Heinen’

Wereldberoemd in Leeuwarden

Voor het ‘Throwback Thursday’ item, gaan wij altijd op zoek naar historische evenementen, gebeurtenissen of in dit geval iconische tv fragmenten. Vandaag kijken we terug naar het leven van de oudste hooligan van de stad. Auke de Sloper of Ijzeren Hein, de in 2014 overleden Auke Visser had vele bijnamen. Onze eigen wereldberoemde Leeuwarder is vooral nationaal bekend geworden door dat Man bijt Hond een tijdje met Auke en zijn broer Jan mee hebben gelopen. Alle avonturen van de twee werden vastgelegd en in 2007 uitgezonden op nationale televisie.

Liefde voor Cambuur

De op 29 september 1918 Auke zorgde altijd wel voor wat opschudding in de stad. Zeker bij zijn grote liefde Cambuur. Jaren heeft Auke het verkeer rondom het stadion begeleid. Je kon maar beter goed naar Auke luisteren, anders was het goed mis. Op de vraag of Auke ook een beetje Fries kon spreken, antwoordde hij kort maar krachtig: “Kest wel skudde”. Op de tribunes kwam Auke voor de wedstrijd altijd even langs om wat snoepjes naar de kinderen te gooien. Het inmiddels gesloopte huis van Auke aan de Insulindestraat was altijd keurig versierd met allerlei Cambuur vlaggen. Rozengeur en maneschijn was het overigens niet altijd tussen Cambuur en Auke. In 2013 reed Auke met zijn vrachtwagentje het stadion binnen en vernielde hoogstpersoonlijk het hoofdveld. Cambuur was er niet blij mee, maar accepteerde hem na een paar weken weer in het stadion.

Ijzeren Heinen

Auke stond in Leeuwarden bekend als handelaar in oud ijzer. Met zijn vrachtwagentje reed hij dagelijks door de stad. Op jacht naar oud ijzer. Auke had zijn adresjes en broer Jan ging altijd gezellig met hem mee. Nou ja, gezellig… Jan was voor Auke meer een blok aan het been dan behulpzaam. In Man bijt Hond was dan ook duidelijk te horen dat Auke de aanwezigheid van Jan niet altijd kon waarderen. Eerst volgde Man bij Hond de mannen al een paar dagen, even later kregen ze zelfs een eigen serie. Één ding was zeker, Auke zou nooit van zijn leven met Jan in een bejaardenhuis komen te zitten. ,Man Bijt Hond, kennu jullie niet sorge dat ik un mooi wijf krijg?… Dat heb ik liever as oud ijzer.” was één van de mooiste uitspraken uit de serie. Weet jij ook nog een leuke anekdote over de 95 jaar geworden echte Leeuwarder?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *