Throwback naar… Het Sint Bonifatius Hospitaal!

Helaas al enige tijd gesloten, maar zeker niet vergeten: het Sint Bonifatius Hospitaal, ook wel bekend als het Bonnehos! Ben je hier misschien geboren of is er een andere reden waardoor je de naam van dit ziekenhuis nog kent?

Het voormalige ziekenhuis heeft een lange geschiedenis. Het ziekenhuis werd gesticht door de Zusters Franciscanessen in 1883. Zij kwamen vanuit Münster naar Leeuwarden. Toen heette het ziekenhuis nog het Sint Antoni Hospitaal. Doordat het in 1887 verhuisde naar de pastorie van de Sint-Bonifatiuskerk aan de Voorstreek, kreeg het de naam Sint Bonifatius Hospitaal. De pastorie was eigenlijk bedoeld als bisschoppelijk paleis, maar omdat Leeuwarden geen bisschop kreeg, was dit gebouw te groot als pastorie, waardoor het vrijkwam.

In 1935 verhuisde het ziekenhuis opnieuw, dit keer naar de Mr. Pieter Jelles Troelstraweg. In de jaren zestig werd het uitgebreid met een nieuwbouw. In 1985 werd het ziekenhuis met nog twee andere ziekenhuizen samengevoegd, het Triotel en Diaconessenhuis. Hierdoor kreeg het de nieuwe naam Medisch Centrum Leeuwarden. Het Sint Bonifatius Hospitaal werd daarom MCL-noord genoemd. Kort na de samenvoeging, in 1987, sloot MCL-midden (Diaconessenhuis) haar deuren. MCL-noord sloot uiteindelijk haar deuren in 2004. De reden hiervoor was dat kort na de samenvoeging alle medische zaken werden geconcentreerd op MCL-zuid (Triotel).

Foto: HCL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *