Testrit zelfrijdende trein tussen Groningen en Leeuwarden

Vorige week woensdag was het zover; voor het eerst in de geschiedenis heeft een zelfrijdende trein een testrit gemaakt waarbij ‘gewone’ passagiers aanwezig waren. De test vond plaats met een Arrivatrein op het traject tussen Groningen en Leeuwarden, om precies te zijn van Hoogkerk tot Zuidhorn, zo meldt de Leeuwarder Courant.

Vanaf donderdag werd het traject verlengd en ging de testrit verder tot Buitenpost. Om mee te mogen met de zelfrijdende trein kon je je opgeven als vrijwilliger en hier was veel belangstelling voor! Om je gerust te stellen, de zelfrijdende trein was al wel eerder getest, maar dan zonder mensen erin, dat was afgelopen week voor het eerst. Voor de veiligheid, mocht er wel iets onverwachts gebeuren, was er nog wel een machinist aanwezig die alles in de gaten hield en indien nodig, in kon grijpen.

Het doel van de zelfrijdende trein is dat in de toekomst treinen op een veilige manier dichter op elkaar kunnen rijden. Met andere woorden, meer treinen tegelijkertijd op hetzelfde traject. Dat is nodig omdat steeds meer mensen met de trein gaan reizen. Daarnaast is naar verwachting de zelfrijdende trein zuiniger en comfortabeler, doordat de trein gelijkmatig optrekt en snelheid mindert en er zal minder afgeweken worden van vertrek- en aankomsttijden van de dienstregeling. Klinkt goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *