Survivalvereniging Leeuwarden heeft de bouwplannen overleefd

Goed nieuws voor de survivalliefhebbers in Leeuwarden en omstreken! Survivalvereniging Leeuwarden mag in het bosgebied tussen Blitsaerd en de Grote Wielen blijven.

Een survivalclubje die ruim twintig jaar geleden bij de Grote Wielen begon, is inmiddels uitgegroeid tot een survivalclub met 500 leden. Iets westelijker ligt een bosgebiedje, waar de sporters nu trainen. Dit gebied biedt meer mogelijkheden en ruimte voor avontuur. De sporters mogen bijvoorbeeld gebruikmaken van de boerderijschuur en kunnen klimvoorzieningen tussen de bomen bouwen.

De locatie bevalt goed, maar is ook onzeker. De gemeente kan de vereniging er zomaar afzetten wanneer er woningbouw komt. En daar was eerst sprake van. De gemeentelijke bemoeienis met dit gebied gaat terug tot 1969, toen Leeuwarden de boerderij op de Groningerstraatweg 401 vermoedelijk uit strategische overweging kocht.

Er werd toen nog gedacht dat er een universiteit in deze omgeving gevestigd kon worden, maar concrete plannen kwamen er niet. De boerderij werd voorlopig verhuurd.

Nieuw gevaar

Eind jaren negentig kwamen er uitbreidingsplannen voor de wijk Blitsaerd. De gemeente wilde de Bullepolder bebouwen met villa’s, maar daar stak de provincie Fryslân een stokje voor. Dit gebied zit namelijk vol met natuurwaarden in en rond de bosjes aan de oostzijde van de Moark. Er werd besloten om het gebied haar openbare functie te laten behouden.

Meer huur betalen

De Leeuwarder Bikkelrun in 2018, heeft indruk op het gemeentebestuur gemaakt, want kort daarna kreeg de Survivalvereniging, wethouder Hilde Tjeerdema op bezoek. Er ontstonden gesprekken over de toekomst en uiteindelijk kwam de gemeente met een besluit: De Survivalvereniging moet de kans krijgen om in het gebied te blijven. ‘Eerder onderzoek heeft immers ook al aangetoond dat dit gebied niet voor bebouwing geschikt is’, was de onderbouwing van wethouder Hein de Haan.

De woningbouw is daarmee van de baan en Survivalvereniging Leeuwarden is daarmee gered. De boerderij is inmiddels wel flink verwaarloosd en heeft een grote opknapbeurt nodig. De kosten lopen op tot bijna 180.000 euro, welke door een flinke huurverhoging betaald kunnen worden. De huurder van de boerderij is akkoord, liet de gemeente aan de Leeuwarder Courant weten.

De vereniging mag de boerderijschuur blijven gebruiken, maar moet straks wel 350 euro per maand aan huur gaan betalen voor de renovatie van de schuur en de investering in nieuwe toiletten. Daarnaast wil de gemeente een jaarlijks bedrag van 8850 euro vragen voor het gebruik van de grond.

Dat gemeentelijke voorstel moet nog binnen de vereniging besproken worden, maar wel is zeker dat de contributie omhoog zal moeten. De vereniging is in ieder geval blij dat ze op haar plek mag blijven.

De grootte van de grond waar het om gaat is 16 hectare, welke nu nog deel uitmaakt van de CV/BV Blitsaerd. De gemeente wordt straks weer de enige eigenaar van deze grond en de samenwerking tussen de gemeente en de Wind Groep vervalt voor dit gebied. De vastgestelde waarde staat op 240.000 euro.

Toekomstplannen

Wanneer de Survivalvereniging akkoord gaat, kan de gemeente de operatie kostenneutraal uitvoeren, schrijft de Leeuwarder Courant. Wanneer de huurder in de toekomst besluit om te vertrekken, dan kan de gemeente de boerderij alsnog verkopen. Tot die tijd is er niks aan de hand.

De uitbreiding van de wijk Blitsaerd gaat tevens wel door, maar beperkt zich tot de westzijde van de Moark. Tussen de woningen en het water wordt een klein zonnepark gebouwd.

Bron: Leeuwarder Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *