Namenrace voor plein nieuw Cambuurstadion

Om een naam voor het plein van het nieuwe Leeuwarder Cambuurstadion vast te stellen, heeft de gemeente drie namen via Facebook voorgelegd. De naam met de meeste stemmen bepaalt de nieuwe naam voor het plein.

Het zal nog wel even duren voordat het nieuwe Cambuurstadion op zijn plek staat, maar er wordt al flink over de nieuwe naam van het plein gediscussieerd. Via Facebook heeft de gemeente drie namen voorgelegd waarop gestemd kan worden. De drie opties voor de naam van het plein zijn: 058Plein, het Stadionplein en Ut Hert. De naam met de meeste stemmen wordt straks de naam van het plein.

Welke naam vind jij het mooist? Geef je stem voor 9 december door via deze link! Heb je geen Facebook? Je kunt je stem ook via het volgende mailadres doorgeven: naamgevingscommissie@leeuwarden.nl

Fryslânplein

De huidige naam voor het gebied tussen het WTC en de Slauerhoffweg is ‘Fryslânplein’. Niet echt een naam die bij Cambuur past menen de fans. Daarom vroegen zij aan voormalig wethouder Henk Deinum om de plek van het nieuwe stadion, een andere naam te geven.

De wethouder stemde in, maar binnen de gemeente bleef het daarna lang stil. Tot het moment dat de Leeuwarder Courant er deze zomer uitgebreid aandacht aan besteedde.

Wethouder De Haan riep de Leeuwarders op om alle suggesties voor een nieuwe naam aan de gemeente door te geven. Dat leverde ruim zeshonderd reacties op. Binnen deze reacties waren wel een aantal dubbelingen aanwezig. Daarom besloot de gemeente om een aantal criteria vast te stellen.

Daarnaast werd er een jury met vertegenwoordigers van Cambuur, de wijk en de ontwikkelaars samengesteld. Zij hebben de eerdergenoemde drie namen vastgesteld, waarop nu gestemd kan worden.

Over de drie namen

Afgelopen zomer heeft de naam ‘Plein058’ al voor veel enthousiasme gezorgd. Om ervoor te zorgen dat er geen verwarring bij de adressering ontstaat, is ervoor gekozen om de naam om te draaien naar 058Plein.

Het Stadionplein is misschien niet de spannendste naam, maar wel erg duidelijk. De naam is neutraal en zegt waar het op staat.

De laatste naam, Ut Hert, betekent letterlijk ‘het hart’. Deze naam is een verwijzing naar het hert van het Cammingha-wapen van Cambuur en is echt Liwwadders.

Welke naam het plein straks krijgt, is nog een verrassing. Wel is bekend dat het noordelijk deel van het gebied de naam Fryslânplein houdt. De reden hiervoor is de huidige adressering van Wetterskip Fryslân en de Elfstedenhal.

Bron: Leeuwarder Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *