Suah van der Veen werkt met passie en plezier

Van alles voor honden, katten, knaagdieren, vogels, vissen en hengelsport wordt in Pets&Co aangeboden. De winkel is een verademing in de jachtige wereld van het schreeuwerige consumentisme. ‘Een klein kinderboerderijtje noem ik het ook wel eens, omdat opa’s en oma’s hier regelmatig met hun kleinkinderen naar diertjes komen kijken’, zegt eigenaresse Suah van der Veen.

Het is als een kleine kinder­boerderij zonder een bees­tenboel te zijn, want het is er keurig netjes en overzichtelijk ingericht, ontzettend knap om te zien hoeveel producten en diertjes er uitgestald staan in keurig schone en prettige verblijven met voldoende ver­maak voor de kleine lijfjes.

Honden, katten, vogels, vissen, cavia’s, hamsters

In grote lijnen kun je bij Pets&Co slagen voor alles wat goed is voor je hond of kat. Van huisvesting tot voeding en alles daar tussenin. Vogels, vissen, cavia’s en hamsters kun je bij Pets&Co ook als levend huisdier aanschaffen. Ze staan, zitten en bewegen keurig in hun schoon en netjes onderhouden verblijven, van kooien tot aquarium. Ook voor deze diertjes kun je er alles kopen dat nodig is om hen een leuk leven te kunnen bezorgen in jouw eigen huis.

‘Bij Pets&Co kun je slagen voor alles wat goed is voor je hond of kat’

Omdat Suah de hbo-oplei­ding Diermanagement aan het Van Hall Larenstein in Leeuwarden heeft afgerond, krijg je er bij Pets&Co ook nog eens uitstekend advies over de dierverzorging bij. Ze heeft ook nog een ruimte voor de hengelsport. ‘Rond Hurdegaryp is leuk viswater en ik merk dat er wel behoef­te is om in deze omgeving te vissen. Ik heb materiaal voor voornamelijk beginners, maar ook gevorderde vissers kunnen hier de basis halen. Overigens geldt altijd, voor zo­wel de hengelsportafdeling als de rest van mijn winkel: als ik het niet op voorraad heb, kan ik het meestal wel bestellen. Oftewel, ik heb alles’, lacht ze.

In 2016 begonnen

Suah is de winkel in maart 2016 op haar 22ste gestart en ze is helemaal op haar plek. Voordat ze de winkel startte kende ze Friesland niet. Ze woonde in Lochem, maar verhuisde omdat ze heel graag de dierstudie wilde doen die alleen in Leeuwarden werd aangeboden. Toen ze ver­volgens in een dierenwinkel stage liep wist zij het zeker: dit wil ik ook! Ze woont in één van de Tiny Houses in Hurdegaryp en is gelukkig. Een boterham verdienen in iets wat je passie is, dat is toch al geweldig en helemaal fantastisch?

Doet bijna alles zelf

Ze liep stage en werkte in Hurdegaryp en toen ze hoorde dat de eigenaar van de dieren­winkel ermee wilde stoppen, zag én greep zij de kans. Suah kwam erin met een eigen as­sortiment, met dat wat zij mooi vindt om te verkopen. Zij is de enige persoon in de winkel – soms een stagiaire erbij – en vindt het heerlijk om alles te doen. Van schoonmaken tot dieren verzorgen, tot mensen advies geven, bestellingen opnemen, voorraadbeheer en de grote lijnen van de boek­houding uitvoeren.

Voldoet aan vakbekwaamheidseisen

Suah heeft met veel plezier en inzet haar vakbekwaam­heidseisen gehaald. Veel dierenwinkels en tuincentra verkopen tegenwoordig geen levende dieren meer omdat de eisen zo streng zijn geworden, maar Suah voldoet nog altijd graag aan de eisen. ‘Ik vind dat dieren in een dierenwinkel ho­ren en zet me er graag voor in. Uiteraard moeten ze dan wel op de juiste manier gehuisvest en verzorgd worden.’

‘Pets&Co is als een gezellig kinderboerderijtje met hoge kwaliteit’

Voor haar is geen dag hetzelf­de. ‘Dat vind ik erg fijn. Het enige dat altijd hetzelfde is, is dat ik zes dagen per week met mijn hond en met mijn papegaai van mijn huis naar de winkel loop en aan het einde van de dag weer terug.’ Papegaai ‘Pappie’ is bij haar weer gaan spreken en grapjes maken, nadat hij een slechte start had met drie eigenaren in zijn eerste levensjaar. Haar hondje komt uit het asiel. ‘Bei­de hebben verlatingsangst, maar dat geeft niet want ik heb ze graag om mij heen’, lacht ze.

Hondenfeestjes op het plein

Suah deelt zelf haar dag in en vindt het heerlijk. Ze bedenkt ook af en toe leuke activiteiten op het plein en in haar winkel. ‘Samen met een stagiair heb ik al eens een hondenkampioenschap op het plein georganiseerd. Ook heb ik al eens voor kinderen een speurtocht in mijn winkel uitgezet.’ Ze vervolgt: ‘We hebben ook eens kinderen speciale cupcakes voor hun hond laten versieren. Dat soort activiteiten vind ik zelf erg leuk om te organiseren en iedereen die meedoet vindt het ook altijd prachtig.’

De acties van dit jaar

Wil je de leuke acties van dit jaar niet missen, dan moet je je aansluiten bij de Facebook­pagina van Pets&Co. Suah: ‘Ik deel al mijn acties op Fa­cebook. Ik doe ook wel eens een prijsvraag met een prijsje eraan gekoppeld, dat zijn gewoon erg leuke dingen om te doen. Dan moeten mensen bijvoorbeeld een foto insturen van hun huisdier met een bepaald thema of product. Dat levert erg leuke momen­ten op. Ik vind dat ontzettend leuk om te doen, dus daar ga ik ook zeker weer een paar leuke acties over bedenken. Door de huidige situatie met corona is het lastig om dit jaar evenementen te organiseren. Maar zodra dat weer is toege­staan en ook verantwoord is, gaan we daar natuurlijk weer mee aan de slag. Ik heb er zin in,’ lacht ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *