Slimme camera’s beboeten vanaf vandaag appende automobilist

Vanaf vandaag worden er in Nederland slimme camera’s ingezet die automobilisten registreren die een telefoon in hun hand hebben. De gemaakte foto wordt rechtstreeks doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau en daar wordt vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van een overtreding. Zo ja, dan krijg je een boete van 240 euro thuisgestuurd!

De reden voor het inzetten van de camera’s heeft te maken met de verkeersveiligheid. Steeds meer ongelukken worden veroorzaakt doordat automobilisten afgeleid zijn, omdat ze ‘even’ een appje moeten sturen. De politie treedt hier al regelmatig tegen op door mensen die in overtreding zijn, staande te houden, maar dit kost veel mankracht. Daarom is er gezocht naar een digitale oplossing met als resultaat de slimme camera’s. In Australië worden deze camera’s al langere tijd succesvol ingezet en Nederland is nu het eerste land in Europa die er gebruik van gaat maken.

De slimme camera’s zijn de afgelopen tijd getest. Zo registreerden twee camera’s op één dag in totaal 400(!) automobilisten met een telefoon in hun hand. Op de foto die gemaakt wordt, is de automobilist niet herkenbaar in beeld. De camera’s zijn schuin naar beneden afgesteld, waardoor alleen de handen en het kenteken van de auto zichtbaar zijn.

Als laatste is het goed om te weten dat de slimme camera’s dag en nacht en bij alle weersomstandigheden werken. Denk je te weten waar de camera’s in jouw omgeving hangen? Ook dan kun je niet opgelucht ademhalen, want de camera’s blijken ook nog eens gemakkelijk te verplaatsen zijn.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *