Stemmen in drie simpele stappen

In drie stappen stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen

Nog een week en dan mogen we weer gebruik van ons stemrecht. Op woensdag 20 maart stemmen we namelijk voor de Provinciale Statenverkiezingen, en niet te vergeten, de Waterschapsverkiezingen. We zochten uit wat we gaan stemmen. Die onderneming willen we graag met je delen. Daarom hebben we hier ‘Stemmen in drie simpele stappen’.

Provinciale Statenverkiezingen

Stap 1: Wat zijn de Provinciale Staten?

Nederland telt natuurlijk 12 provincies. De voornaamste taak van de Provinciale Staten is het controleren van het bestuur van de provincie. De uitvoering gebeurt door de gedupeerde staten, zij zijn verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de provincie. We stemmen dus op de mensen die een oogje in het zeil houden. Daarom is het belangrijk om op een partij te stemmen die goed bij je past; zij sturen bij naar de speerpunten van de partij. Tevens kiezen de Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer. Zij controleren op hun beurt de Tweede Kamer. Belangrijke verkiezingen dus!

Stap 2: Kies je partij

Misschien weet je al op welke partij je gaat stemmen, omdat je al jaren op die partij stemt of al weet waar zij voor staan. Anderzijds kun je ook peilen of er een andere partij is die qua denkwijze meer overeenkomt. Uit onderzoek blijkt in ieder geval dat er nog veel zwevende kiezers zijn. Als jij tot die groep behoort, wilt kijken welke partijen misschien meer overeenkomen of het nog helemaal nog niet weet, volg dan de stemwijzer voor de provinciale staten in Friesland. Niet alleen komt er uit die stemwijzer een partij waarmee je de meeste overeenstemming hebt, je kunt jouw mening ook vergelijken met de partijen. Hiervind je de stemwijzer.

Stap 3: Kies de kandidaat

Nu jouw partij is bepaald, is het tijd om een kandidaat te kiezen. Veelal kiest men voor de kandidaat bovenaan de lijst. Maar dat is natuurlijk niet de regel. Misschien ken je wel iemand op de lijst of komt er iemand uit jouw stad. Welke criteria dan ook, het is raadzaam om de kandidatenlijst alvast te bestuderen. Klik hier voor de Kandidatenlijst Provinciale Staten 2019.

Waterschapsverkiezingen

Stap 1: Wat is Wetterskip Fryslân?

De waterschappen in Nederland zorgen voor het beheer van dijken en sluizen, de juiste waterstand in de provincie en voor de zuivering van afvalwater. Het algemeen bestuur van een waterschap werkt als een gemeenteraad: ze bepalen beleid en controleren het dagelijks bestuur of zij dat beleid goed uitvoert. Verder spelen ze een rol in de energietransitie: windmolens, zonepanelen en duurzame energie spelen dus ook een belangrijke rol bij de waterschapsverkiezingen.

Stap 2: Kies je partij

Voor de waterschapsverkiezingen zijn er andere partijen verkiesbaar dan bij de Provinciale Staten. Daarom is het goed om je ook hierin te verdiepen. Ook hier geldt dat je misschien al een partij hebt waarop je normaal gesproken stemt. Toch is het niet verkeerd om de Stemwijzer te doen en te kijken welke partij het meest overeenkomt. De Stemwijzer Wetterskip Fryslân vind je hier.

Stap 3: Kies de kandidaat

Ook hier geldt hetzelfde als bij de Provinciale Staten. Bekijk de lijst en bepaal volgens je eigen criteria op wie jij jouw stem uitbrengt. Hier vind je de kandidatenlijst voor het Algemeen Bestuur van Wetterskip Fryslân 2019.

Bonus

Waar kun je stemmen?

Tot slot is het goed om te weten waar je jouw stem kunt uitbrengen. Gelukkig is er een gemakkelijke kaart waarop alle stembureaus in en om Leeuwarden staan aangegeven. Check hier de kaart.

Voor meer informatie over de verkiezingen voor de Provonciale Staten en Wetterskip Fryslân kun je terecht op de website van Leeuwarden.

1 Reactie to “Stemmen in drie simpele stappen”

  1. waterschapbestuur maakt misbruik van huurtoeslag enzorgtoeslag door ditte verhogen met normhuur en normpremie en dit als inkomen te zien zodat de uitgaven huur en premie ziekenfons byna wegvallen zodat de inkomstenvan ons aow,ers in hun berekening hoog uitvalt en geen kwytschelding word verleend Bovendien word kale huur in hun berekening terwyl deze voor ons 60 euro hoger is indien wy deze berekening toepassen op aangifte belasting moet en wy met bewys komen Noordelijk Belastingkantoor te groningen doet de berekening ook voor gemeentelijke bel en waterschap van gem word kwytschelding al jaren verleend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *