Stelling Van De Week: Leeuwarden heeft een autoluwe binnenstad nodig

In oktober gaat Sneek experimenteren met een autoluwe binnenstad: tussen 12.00 uur en 18.00 uur zijn er bijna geen auto’s meer te vinden in de binnenstad. Ondernemers zijn er niet blij mee, maar is het desondanks misschien toch een goed idee?

Om Sneek leefbaar, gezond en aantrekkelijk te houden, wordt er in een proefperiode van een jaar gekeken naar een autoluwe binnenstad. Met behulp van borden en camera’s wordt het verbod gecontroleerd. De straten worden niet fysiek afgesloten, maar wie er doorrijdt, krijgt een boete. Alleen zijn er van de ondernemers ‘slechts’ 14 voor, terwijl er 114 winkeliers tegen het experiment zijn.

Binnenstad mijden

De ondernemers zijn onder andere bang dat mensen de binnenstad gaan mijden wanneer ze vanaf de parkeerplaatsen langer moeten lopen naar de winkels. De gemeente oppert dat mensen op de parkeerplaatsen vlakbij het centrum kunnen parkeren, maar de ondernemers vinden dit te weinig. Er zijn er 1.300, terwijl er 1.800 nodig zijn.

Desondanks de twijfels in Sneek, vroegen wij op de redactie ons ook af: is een autoluwe binnenstad voor Leeuwarden misschien een goed idee? Sinds september 2021 is het noordwestelijke deel van de binnenstad natuurlijk autoluw.

Moeten we dat doorvoeren naar de rest van Leeuwarden? Of worden de ondernemers dan net zo slecht bereikbaar als de mensen in Sneek? Of misschien kunnen we een deel van de stad autoluw maken. Hoe dan ook: laat ons in de reacties weten wat jij vindt!

2 Reacties op “Stelling Van De Week: Leeuwarden heeft een autoluwe binnenstad nodig”

  1. Nee, dat is denk in niet het probleem, al wordt deze zo wel enigszins opgelost.
    Leeuwarden heeft meer en betere parkeer faciliteiten nodig.
    Er zijn te veel auto’s die we niet meer kwijt kunnen in de (binnen)stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *