Spellenderwijs: Cards Against Humanity en meer

Spreek je af met een groep vrienden en vriendinnen om gezellig een drankje te drinken? Pak er dan eens een ouderwets bord- of kaartspel bij! Laat Monopoly of Ganzenbord maar in de kast; samen met spellenspeciaalzaak Spellekijn zetten we de leukste spellen voor een onvergetelijke avond voor jou op een rij!

CARDS AGAINST HUMANITY
Cards Against Humanity is een gezelschapsspel waar het draait om lachen. Maar let wel, het spel is uitsluitend voor de verschrikkelijkste mensen onder ons. Of toch voor ons allemaal?

Saxophone solo
Bij Cards Against Humanity heb je eigenlijk geen verliezers, je wint allemaal. Je speelt met elkaar en alles draait om de funfactor. Spelregels? Die zijn er amper. Je wilt gouden combinaties van kaarten en een goede spelleider, de zogenaamde ‘Card Tsar’. Hij of zij legt een zwarte kaart op tafel en bepaalt wie de beste grap maakt. De zwarte kaarten bevatten een vraag of een zin die je moet aanvullen. Denk aan een kaart als ‘Daddy, why is mummy crying?’ of ‘Maybe she’s born with it. Maybe it’s…’. De spelers beginnen met tien witte kaarten, elk met antwoorden die ze mogen spelen om de meest hilarische combinatie te creëren. Denk aan antwoorden als ‘Inserting a Mason Jar into my anus’ en ‘A saxophone solo’. Deze voorbeelden kwamen voorbij tijdens een avondje spelen met de redactie en het mooie is dat de mogelijkheden oneindig zijn. Wanneer de witte kaarten op zijn, begint een nieuwe ronde en is er een nieuwe Card Tsar. 

Spookspeler
Cards Against Humanity haalt het slechtste in mensen naar boven; de combinaties en grappen die ontstaan zijn vunzig, grof en tot het absurde aan toe. Je speelt om te lachen. Op de minimale spelregels, kun je zelf (rare) regels toevoegen. Leg bijvoorbeeld elke ronde een willekeurig witte kaart op tafel, geef de spookspeler een rare naam en kijk of je de grap beter kunt maken met kaarten uit jouw hand. Lukt dat niet? Dan gaat iedereen sip en verslagen naar huis. Bij ons avondje is dit gelukkig niet gebeurd. Wel hebben we ons de ballen uit de broek gelachen. Dit spel heeft de absolute fun-factor.

Samenspelen:  Spellekijn visie
Teamwork is ontzettend belangrijk bij Pandemie. De enige tegenstanders zijn de vier ziektes die in het spel uitbreken. Het team reist de wereld over om de vloedgolf van infecties in te dammen en om kennis en hulpmiddelen te verzamelen om medicijnen te ontwikkelen. Tijdens deze zoektocht kruip je in jouw eigen rol. Maak dankbaar gebruik van je extra mogelijkheden die gekoppeld zijn aan je rol om het spel zo gemakkelijk mogelijk te maken. Een Wetenschapper heeft bijvoorbeeld maar vier van de vijf kaarten nodig om in een onderzoekscentrum een geneesmiddel te ontwikkelen. Om in dit centrum te komen kan de Arts juist de weg in één beurt vrijmaken door alle ziekteblokjes te verwijderen, in plaats van dat het één voor één moet. Enfin, samenwerken en gebruikmaken van jouw extra vaardigheden, zorgt ervoor dat je de pandemie overwint.

Gebundelde kracht
De wereld vergaat of je redt de wereld. Meer opties zijn er niet. Dat je niet tegen elkaar maar juist met elkaar speelt, kan wennen zijn. Zodra je door hebt dat ieders individuele kracht bijdraagt aan het verloop van het spel, wordt het leuker en leuker. Mocht de wereld toch vergaan? Dan heb je des te meer zin opnieuw de strijd aan te gaan.

Met deze uitbreidingskits duurt je spelavond tot in de kleine uurtjes.

Spellekijn spellen top 10

1. Dale of merchants  (kaartspel)
2. 7 Wonders Duel   (tweepersoons kaartspel)
3. Rifugio  (dobbelspel  door Nederlandse   spelmaker)
4. Machi koro Nacht   (dobbel kaartspel)
5. Lampionnen   van lanzhou   (kaartspel)
6. Cartagena  (bordspel)
7. Sherlock consulting  detective  (verhaalspel)
8. Smallworld   (bordspel)
9. Patchwork   (tweepersoons   puzzelspel)
10. When I dream   (party game) 

Naast Cards Against Humanity en Pandemie zijn er natuurlijk nog veel meer te gekke bord- en kaartspellen om samen met familie of vrienden te spelen. Daarom geeft Spellekijn nog eens tien tips voor spellen die je echt eens moet spelen. Van hen mag je het aannemen, ze weten wat leuk is

Tekst: Johan Weitenberg
Foto’s: Johan Weitenberg

3 Reacties op “Spellenderwijs: Cards Against Humanity en meer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *