Museumhuis Van Eysinga open voor publiek

Afgelopen donderdag is het Museumhuis Van Eysinga gevestigd aan de Konincsstraat, schuin tegenover de Kanselarij, officieel geopend door burgervader Ferd Crone. De locatie uit de achttiende eeuw is het zevende Museumhuis (van de beoogde 35 in totaal) van het nieuwe concept dat vereniging Hendrick de Keyser momenteel uitrolt over Nederland. Overal in het land worden woonhuizen uit de voorbije vijf eeuwen opengesteld voor publiek.

Het Museumhuis Van Eysinga is een herenhuis uit de 18e eeuw, met kamers ingericht naar de stijl van Lodewijk XVI. Het huis werd in 1781 gebouwd voor Frans Julius Johan van Eysinga. Van Eysinga was kantonrechter van Doniawerstal en lid van Provinciale Staten van Fryslân.

Geheime personeelszone
Het afgelopen jaar werd het huis gerestaureerd door Ann-Katrin Adolph. Zij is architect bij de Vereniging Hendrick de Keyser, de eigenaar van het pand. “De renovatie was een groot avontuur. We herontdekten een oude personeelszone die in onbruik was geraakt en deden onderzoek naar de originele kleuren van het interieur. Zo konden we de sfeer en grandeur van vroeger weer terughalen”, zegt Adolph.

Overal aankomen
De museumhuizen zijn ingericht met authentieke meubels, vloerkleden, huishoudtextiel, keukengereedschap en verlichting. In Leeuwarden was het Fries Museum hofleverancier, maar ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort leende veel spullen uit.

Geen inrichting was nodig voor de geheime personeelszones die tijdens de restauratie aan het licht kwamen. Diensters, wasvrouwen, koken en bediening gebruikten de nauwe ruimtes achter de beschotten om zich onzichtbaar door het huis te verplaatsen. ,,Zo kon je als gastheer laten zien hoe professioneel je ontvangsten waren’’, vertelt Cunera Vergeer van de vereniging voor gebouwd erfgoed.

Een zeer bijzonder Museumhuis welke het bezoeken zeker waard is. Al is het alleen al omdat het Museumhuis niet een alledaags museum is. ‘Je mag als bezoeker overal aan komen: je mag laatjes opentrekken, doeken oplichten, op antieke vloerkleden lopen,’, aldus Laura van breed, hoofd kunstcollectie van de RCE.

Tekst: Janneke Vonk
Foto: Vereniging Hendrick de Keyser 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *