Sonnema 1860: een puur drankje voor de liefhebbers van Berenburg

Hoe kunnen we Sonnema Berenburg het beste introduceren? Het wekbekende Friese drankje, dat al sinds 1860 bestaat, is al jaren geliefd. Sinds kort vind je de nieuwe Sonnema 1860 en een speciale Elfstedeneditie van de vertrouwde Berenburg bij de Slijterij! Dez Veth vertelt ons graag over beide drankjes.

Sonnema Berenburg wordt voornamelijk gebruikt in een mix met frisdranken “en dat is het wel zo’n beetje. Andere berenburgmerken focussen zich meer op het puur drinken, in plaats van het mixen. En dat misten wij een beetje”, vertelt Dez.

Drie kruidenmelanges

Om die reden is Sonnema 1860 geïntroduceerd. In tegenstelling tot de reguliere Sonnema Berenburg is dit drankje juist bedoeld om puur te drinken. Beide dranken hebben een andere kruidensamenstelling en bereidingswijze. “Zo zitten de elf kruiden van Sonnema 1860 niet allemaal in Sonnema Berenburg. Of juist wel, maar dan in een andere samenstelling”, legt Dez uit.

De ‘normale’ Berenburg wordt gemaakt met een kruidenmelange. Sonnema 1860 heeft maar liefst drie verschillende kruidenmelanges. De eerste kruidenbatch trekt vier weken lang op de alcohol. Twee weken later wordt het proces herhaald met andere kruiden in een andere tank. En drie dagen voor de productie wordt het nog eens gedaan, met een derde kruidensamenstelling. “Dat is het grote verschil tussen beide drankjes. Het proces is ook veel intensiever.”

Daarnaast heeft Sonnema 1860 een hoger alcoholpercentage, zodat je puur van het drankje kunt genieten. “Net zoals een whisky. Uiteraard kun je het mixen, maar dat is niet hoe wij het positioneren.”

Goed gewaardeerd

Het is misschien een beetje spannend om een nieuw product in de markt te zetten als het andere product al zo goed loopt, maar Sonnema 1860 wordt hartstikke goed ontvangen. “Mensen vinden het leuk dat wij eens wat anders bieden”, vertelt Dez.

“In de zomerperiode doen mixdrankjes het traditioneel gezien vrij goed. Dat eindigt aan het einde van de zomer en in oktober zien we een tweede stijging. Ik hoop dat het dan ook voor dit product geldt.”

It giet oan

Het tweede product is niet echt een nieuw product, maar dat maakt het niet minder leuk. Samen met Sonnema Berenburg kunnen we namelijk toch een beetje een Elfstedentocht vieren! Naast de bekende flessen vind je Sonnema Berenburg namelijk terug in elf verschillende Friese edities. Elke Elfstedenstad heeft een eigen sneeuwwitte fles met plaatsnaam en het bijbehorende herkenningspunt van de stad.

“Wij wilden de Elfstedentocht toch een beetje door laten gaan”, vertelt Dez. “Als Sonnema Berenburg hebben wij gezegd: wij pakken het tegendraads op. Daarom zijn wij juist in de zomer gestart met onze flessen. We eindigen overigens wel in de winter, in maart 2022. Dan is het precies vijfentwintig jaar geleden dat de Elfstedentocht voor het laatst is gereden.”

De productie is gestart met Leeuwarden als eerste flessenoptie en om de zoveel weken wordt er een nieuwe stad gelanceerd. “Op onze website kun je zien hoe alle flessen eruit zien en is er een timer die aftelt tot de lancering van de volgende stad. We hebben al van een aantal mensen gehoord dat zij alle flessen gaan verzamelen. Dat is super leuk!”

Wil jij zo’n sneeuwwitte fles Sonnema Berenburg van een specifieke stad (of misschien wel alle elf steden)? Alle informatie vind je op www.sonnema.nl!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *