Snelcursus Leeuwarden: De Achmeatoren 

Met ruim 114 meter is de Achmeatoren een echte blikvanger in onze Friese hoofdstad. Vanaf kilometers buiten Leeuwarden is de toren te spotten aan de herkenbare rode verlichting langs de top van het gebouw. In 1999 gaf de bouw van het gevaarte enkele bezwaren vanwege de nabijgelegen militaire vliegbasis. Een wolkenkrabber, daar wil je niet met je F-16 tegenaan vliegen…

Architectenbureau Bonnema bedacht vier groene lampen op de hoeken van de toren. Later werden dit lichtgevende lijnen die helemaal rondom het gebouw liepen en de kleur werd aangepast naar rood, ook veel gezelliger. Iedereen blij. De toren is gebouwd in opdracht van Achmea Vastgoed en ontworpen door architecten Abe Bonnema en Jan van der Leij. In 2002 werd de reus opgeleverd. Niet lang na de oplevering donderden er tijdens een flinke storm enkele natuurstenen platen van het gebouw en belandden met een rotgang op de grond. Gelukkig is hier niemand gewond bij geraakt.  

Bij slechts één toren blijft het ook. Volgens de nieuwe voorschriften van de Rijksluchtvaartdienst is het niet meer toegestaan om binnen een straal van vier kilometer een gebouw te bouwen van meer dan 45 meter (ongeveer zo hoog als de Oldehove). Het is dus mogelijk om buiten de straal van vier kilometer van de vliegbasis een wolkenkrabber te bouwen, maar dit zou toch maar gek staan, midden in een weiland. 

Abe Bonnema ontving tijdens zijn leven een tal van prijzen. Hij was Officier in de Orde van Oranje-Nassau en in het Museum of Modern Art in New York vonden exposities van zijn werk plaats. In 2001 overleed Bonnema. Hij liet de stad Leeuwarden een grote zak met geld na (achttien miljoen euro), op voorwaarde dat er op het Zaailand een nieuw architectuurmuseum zou worden gebouwd, ontworpen door Hubert-Jan Henket en Bonnema Architecten. Over de nieuwbouw is een referendum gehouden waaruit bleek, dat de meeste stemmers niet zaten te wachten op een nieuw museum op het Zaailand. Omdat de opkomst van de stemmers te laag was, kon de bouw toch doorgaan.  

Op 13 september 2013 opende Prinses Máxima het nieuwe Fries Museum en zo staan er twee nieuwe en zeer prominente gebouwen in Leeuwarden. Door de fusie van De Friesland en Zilveren Kruis zal de Achmeatoren de komende jaren ‘bewoond’ worden door de werknemers van, je raadt het al, Achmea.  

Tekst: Lennart Ubels

2 Reacties op “Snelcursus Leeuwarden: De Achmeatoren ”

    1. Maar het nieuwe Fries museum heeft toch veel meer gekost dan de nagelaten 18 miljoen van Bonnema ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *