Alle smaken rockmuziek op CityRock 2016

Nieuwe locatie Rengerspark is perfect voor het festival
Een weekend lang headbangen, moshen en bovenal genieten van een line-up waar je ‘u’ tegen zegt: CityRock was aan, en heeft Leeuwarden het afgelopen weekend op z’n grondvesten doen schudden. Scheurend gitaargeluid, snoeiharde drums en verwoestende baspartijen schalden door de straten. Gelukkig maakten wij dit rockgeweld ook van dichtbij mee.

Uniek aan CityRock, en daardoor des te leuker, is de verscheidenheid aan boekingen: op de vrijdagmiddag trapt de Leeuwarder band Abdomen het tweedaagse festival af, gevolgd door nationale namen als John Coffey en De Staat. Maar ook op internationaal niveau wordt de rockliefhebber van alle gemakken voorzien. Op vrijdagavond sluiten The Hives (ZWE) af en op zaterdag komen bands als Queensrÿche (USA), Mothers Finest (USA) en Uriah Heep (UK) voorbij. Dit allemaal met een klassieke festivalopzet op slechts één podium. Alles draait om de muziek, zonder extra poespas.

En dan is het nog afwachten of de lijst met namen ook alle beschikbare doelgroepen aanspreekt. Dat laatste is duidelijk gelukt; jong en oud rockend Friesland heeft het nieuwe festivalterrein bezocht. Het is een knappe prestatie, eigenlijk zelfs een risico, om op deze manier een rockfestival op te zetten in het naseizoen.

Een tweede podium zou in het vervolg niet misstaan, aangezien je door de heuvel in het midden van het terrein een aangelegde geluidswal tot je beschikking hebt. Dit jaar zorgde die berg er alleen maar voor dat de verstopte merchandise-verkopers niets van het festival hebben kunnen zien.

De nieuwe, hobbelige locatie doet daarnaast denken aan het legendarische festival Woodstock, maar dan toch gewoon in Leeuwarden. Vanaf de heuvel kun je alles perfect volgen en ervaar je een doorgewinterde band als Uriah Heep zó intens, alsof je bij gitarist Mick Box op schoot zit. Met het experiment om CityRock te verplaatsen naar het Rengerspark, is er een nieuwe festivallocatie geopend voor misschien wel nog veel meer moois

Line-up
Vrijdag: Abdomen, Paceshifters, The Sore Losers, John Coffey, De Staat, The Hives.

Zaterdag: Black-Bone, Helhorse, De Hûnekop, DeWolff, Kadavar, Vandenberg Moonkings, Queensrÿche, Mother’s Finest, Uriah Heep

Hoogtepunten van CityRock
De Staat is op vrijdagavond niet eens als headliner geboekt, maar toch de grootste publiekstrekker en de meest pop-gerelateerde act van het weekend. Leadzanger Torre Florim danst en speelt op het podium met alles wat los en vast zit. De camera-act, die we eerder zagen op Lowlands en Pinkpop op het nummer ‘Help Yourself’ kwam weer voorbij, en de menselijke tornado van ‘Witch Doctor’ in de regen mocht je gewoon niet missen.

Queensrÿche had ook zeker niet misstaan op grote zus Into The Grave, maar brengt zaterdagavond de perfecte balans op CityRock. De progrock/metalband heeft een bewogen geschiedenis en veel ervaring. Vooral het verfijnde, tweestemmige gitaarwerk is van het hoogste niveau, en valt ook goed in de smaak bij het metal-liefhebbende publiek. Queensrÿche sluit de set genadeloos af met de oudere hits ‘Queens of the Reich’ en ‘Eyes of a Stranger’.

Uriah Heep heeft ook zeker een grote schare fans naar het Rengerspark getrokken. De Britse hardrockband met heldenstatus laat het verregende publiek niet in de steek. Het lekkere Hammondwerk van toetsenist Phil Lanzon, in combinatie met het rauwe stemgeluid van Bernie Shaw is nog zo goed als het altijd geweest is. De Britten sluiten het festival af met ‘Easy livin’.

– door Chiel Schilder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *