Rondvraag: Wat te doen met het Zaailand?

Juwelier Copini vertrekt deze maand uit Winkelcentrum het Zaailand. De bovenverdieping is daarna volledig leeg. We horen geruchten over de bestemming, maar er zijn nog geen concrete plannen openbaar gemaakt. We vinden het ontzettend jammer dat zoveel winkeliers uit het centrum zijn verdwenen.

De bovenverdieping zal dus gesloten worden, maar kunnen we er beter niet iets leuks van maken? Iets wat mensen naar de binnenstad trekt? Wij zijn benieuwd wat jullie graag in het winkelcentrum willen zien. Ook wij hebben een paar leuke dingen bedacht:

 • Amusementshal: een arcadehal met old-school spellen, airhockey, tafeltennis, racesimulators en meer. Spellen voor jong en oud.
 • Indoor kartbaan. Elektrisch zodat er geen overlast is.
 • Gewoon weer winkels, het liefst dezelfden die er weg zijn gegaan.

43 Reacties op “Rondvraag: Wat te doen met het Zaailand?”

 1. Een amusementahal lijkt mij super leuk. Ik zelf ben student dus het zou een leuke plek kunnen zijn om daar met vrienden naar toe te gaan. Zeker als.de prijs niet te hoog is.

 2. Een foodcourt, verschillende etenszaakjes in één groot “restaurant” waar je terecht kan voor lunch of een kop koffie. Denk aan de foodhallen in beverwijk.

 3. Speciaalzaken, zoals een huishoudwinkel met pannen,borden,mooie dingen. Daarnaast een leuk restaurantje, grote maten winkel,met goede kleding ????,foto’s,schilderijen muurdecoratie, winkels waar we niet te veel van hebben dus. Pop up winkels b.v.

 4. Ik zou het wel leuk vinden als er een gamehal in komt waar je tickets kan krijgen waar veel uitkomt dat zal wel een hit wezen als die er komt

 5. Alle winkels eruit en elders onderbrengen in het centrum. Winkelcentrum is ten dode opgeschreven.. komt niet meer goed. Verbouwen tot betaalbare huur woningen.

 6. Geen amusementshal, geen indoor kartbaan en geen winkels. Het Fries Museum wil graag uitbreiden. De optelsom is gauw gemaakt. Bovendien is het Fries Museum een enorm trekpleister voor de stad. Daar kan geen amusementshal of kartbaan tegenop. Bovendien is dergelijk ‘plat’ vermaak logischer aan de buitenkant van Leeuwarden of op de bedrijventerreinen. Zeker niet op zo’n prominente locatie. Voor winkels is de locatie veel te duur. Kortom: Fries Museum!

 7. Een gedeelte van de vrijdag markt daar naartoe verplaatsen en/of een permanente markt zodat de gang er weer in komt.

 8. “Gewoon weer winkels, het liefst dezelfde die er weg zijn gegaan…?” Zou dat heus kunnen? Waarom zijn ze dan weggegaan?

 9. Verbouwen tot woningen. We zitten met zijn allen op internet te bestellen. En kopen onze spullen op winkelpark De Centrale. Het is 2019. Ik snap dat het zonde is van de binnenstad, maar winkels in het centrum zijn zo 2005.

 10. Het hele zaailand is het gewoon op het moment niet meer.. the sting is in trek, de xenos en de tuinen.. voor de rest hebben de overige winkeltjes geen waarde. Leuk om te kijken maar vaak te duur om te kopen. Zoals meneer de peer of de “vintage” meubel winkeltje op de hoek.
  Vroeger liepen wij er doorheen omdat het makkelijk was van de V&D naar zaailand omdat mama niet door de regen wilde lopen nadat wij onze schoolspullen hadden gehaald.
  Zou je echt “the crowd” willen trekken dan zou je het moeten inrichten als in het buitenland. Het best verkopende spul op de bovenste verdieping zoals primark en eettentjes met terrasjes eventueel een peuterparadijs. Een verdieping lager hebbedingetjes en grabbeltjes zoals een action, speelgoedwinkel, sportwinkel, cadeauwinkels, fotowinkel etc. (Ik mis de EXPO!) En of eventueel wat kledingwinkels.
  En op de onderste verdieping de winkels met het grotere spul. Meubels, Tuin artikelen, fietsen oid. die je zo de garage in en de auto in kunt slepen.
  Mensen hebben echt een hekel aan regen. Als er dan een overdekt centrum is waar alles zit wat je nodig hebt met parkeergarage.. dan ben je binnen. Letterlijk en figuurlijk.. ????

 11. Bershka, Paul & Bear, Monki, stradivarius, lush, kiko cosmetics meer leuke kleding winkels heeft Leeuwarden wel nodig!!!

 12. Arcadehal / amusementenhal . Voorbeeld zoals nationaal videogame museum in Zoetermeer. Hoed zijn oldskool games en nieuwe games te spelen . Je betaald hier niet per game maar per uur. Dit zal veel mensen aantrekken zowel jong als oud .

 13. Een grote winkel zoals de Primarkt zou denk ik een mooie zet zijn. Er zijn namelijk al genoeg eetgelegenheden rondom het Zaailand . Een speelhal zou ook erg leuk zijn.

 14. Een Primarkt zou een leuke zet zijn. Er zijn namelijk al genoeg eetgelegenheden rondom het Zaailand. Een speelhal zou ook leuk zijn.

 15. Een speelhal is misschien wel leuk of iets voor kinderen peuter speelplek of een apenkooi voor de iets oudere kinderen (net als de IKEA heeft) zodat ouders rustig kunnen winkelen en de kinderen plezier hebben… En dan een leuk eet/drink tentje en een mooie grote hobby winkel is ook wel erg leuk ???? of een locatie voor workshops of kinderfeestjes… Of een leuke lasergame hal voor kinderen gewoon leuk vermaak ????

 16. Vernieuwde grote frisse Hema! Vooral geen arcadehal trekt misschien niet het publiek wat je midden in het centrum wil hebben. Hippe hoodhallen? Nieuwe winkels?

 17. eerst het fries museum plat zodat er weer een normaal zaailand is zodat er weer een grote vrijdagsmarkt kan komen vervolgens een paar evenementen organiseren op het plein bv een mooie kermis dan krijg je weer mensen in de binnenstad vervolgens de huurprijzen van het winkelcentrum verlagen tot een redelijk betaalbaar niveau en de parkeergarage gratis maken dan word het ook wat aantrekkelijker voor de mensen buiten leeuwarden
  ik verwacht dat je na deze maatregelen niet meer hoeft te vragen wat je met deze ruimte hoeft te doen maar eerder wie je de kans geeft om hier een bedrijfje te beginnen

 18. Overdekte winkelcentra zijn er te weinig. Met name in friesland. Dus vanaf doelesteeg tot de hoek van the sting overdekt maken incl steeg met potvis. Dan vervolgens zaailand nieuw leven in blazen. Mensen willen nog steeds graag overdekt, maar doordat de luchtbrug weg is en v&d niet meer bestaat is er weinig om voor heen te gaan. Wij gaan bijv regelmatig naar groningen, paddepoel winkelcentrum en andere overdekte winkelcentra zoals in emmen en assen.

 19. Ik lees continue foodcorn terug, maar er zijn al te veel eetgelegenheden in Leeuwarden. Met dezelfde soort projecten ( culturele hoofdstad etc) is al volgens statistieken duidelijk dat na een jaar of twee, 75% hiervan sluit.
  Misschien moeten we kijken naar andere grote steden, wat wij niet hebben. We zijn uiteindelijk de andere uiterste hoek in Nederland, waar men niet zo snel reist.
  Ik merk dat we tekort komen aan een primark, Bershka, mango, River island, kiko, cosmetics en andere soort kledingzaken/cosmeticazaken waarvoor men iedere keer naar Groningen, Amsterdam of Almere moet reizen.
  Misschien moet hier serieus over nagedacht en onderzoek na gedaan worden, voordat er nog een fout gemaakt wordt.

 20. Een amusementshal lijkt me ivm beveiliging niet erg handig, het winkelcentrum zou dan op heel andere tijden open en toegankelijk moeten zijn. Vergeet ook niet dat er 2 appartementencomplexen om het winkelcentrum heen zijn gebouwd, waardoor bijv de genoemde terrasjes niet haalbaar zijn (want dit is al gemeenschappelijk terras van de omwonenden) maar ook apekooi voor kinderen bijv te veel geluidsoverlast veroorzaakt.

 21. Geen PRIMARK!!! Foodhal is leuk ook vanwege dat we NIET meer kunnen of willen koken thuis!!!

  Amusementhal voor jong en oud lijkt mij ook leuk maar staan wij Leeuwarders Friezen daar voor open?

  Rollerdisco lijkt mij ook een leuk idee maar dan is ook weer de vraag of wij Leeuwarders / Friezen daar voor openstaan?

  Luxere merken winkels helaas geeen animo voor!!!

 22. Ja een gamehal lijkt me leuk voor de jeugd om elkaar in real live te ontmoeten. Chillplek er bij. Tickets per uur. Zodat ze niet de hele dag blijven hangen. Misschien ook beetje in leeftijds groepen. Of een permanente markt. Net als ze in buitenland wel hebben.

 23. Haal een Primark naar Leeuwarden! Succes gegarandeerd, mensen uit heel Friesland en Drenthe komen dan naar winkelcentrum zaailand! Dat weet ik zeker!

 24. Een game hall zou goed zijn om denjeugd aan te trekken en inderdaad goedkopere winkels.
  Daarnaast is Leeuwarden de enige stad zonder gamehal.!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *