Rendabel LF2018 & Nieuwe ‘Reuzen’

zalen schaaf lf2018 27 februari

LF2018 meer dan rendabel & nieuwe producties kaliber ‘Reuzen’ in 2019

Donderdag was het zover: de presentatie van de cijfers van LF2018 in Zalen Schaaf. Elke euro van het budget van 72 miljoen, is goed voor 2,20 euro aan inkomsten. Naast dit financiële nieuws, liggen er ook al plannen voor de ‘legacy’ van 2018 met nieuwe producties van het kaliber De Reuzen.

Duitsland & België

Goed nieuws dus. Het Culturele Hoofdstad-jaar kan dus gezien worden als rendabel. Het gegenereerde bedrag van 230 tot 330 miljoen euro, ten opzichte van de geïnvesteerde 72 miljoen euro, kende vier bronnen: bestedingen van extra bezoekers, extra bestedingen door de culturele sector, extra uitgelokte private en publieke investeringen en afgeleide bestedingseffecten. Van deze bronnen staan de extra bezoekers op nummer één. Hieruit kunnen we de conclusie trekken dat de marketing campagne voor LF2018 zeker zijn vruchten heeft afgeworpen. En niet alleen in Nederland. Er is ook een sterke toename aan toeristen uit Duitsland en België gebleken. De vraag die rijst is hoe we ervoor kunnen zorgen dat ook nu, na 2018, we in Friesland profijt hebben van het Culturele Hoofdstad-jaar. Effecten op de lange termijn zijn namelijk niet gegarandeerd. Gelukkig liggen er al plannen om de LF2018-legacy in leven te houden.

Meer dan theater

Voor december staat namelijk het theatergezelschap Fuerza Bruta op de planning. Het wereldberoemde gezelschap uit Argentinië is eigenlijk niet in één woord te vatten. Het spektakel dat zij laten zien bestaat namelijk uit dans, circus, muziek en theater en speelt zich overal om jou heen af: op de grond, in de lucht en zelfs tussen het publiek. De bedoeling is dat er 23 voorstellingen gegeven worden in Leeuwarden. Bovendien willen ze er jong talent uit Friesland bij betrekken. Naast Fuerza Bruta staan er nog zo’n dertien producties op de planning. Hierover maakt de organisatie in juni meer bekend. Dit haalt het natuurlijk bij lange na niet bij de zestig producties van 2018, maar daar is dan ook geen budget voor nog zo’n cultureel hoogstaand jaar.

Wil je meer lezen over de plannen voor 2019 en de cijfers van LF2018? Lees dan de LC-artikelen hieronder.

Uitkomsten LF2018-onderzoek

Nieuwe producties 2019

LF2018 maakt van iedere euro 2,20 euro

Foto’s bijeenkomst Zalen Schaaf door Simon van der Woude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *