Rapper Madoc: ‘Muziek is mijn uitlaatklep’

Hoog tijd om kennis te maken met de dikste rapper van het noorden: Madoc! De Leeuwarder rapper maakt hiphop met een vette knipoog naar vervlogen ‘oldschool’ tijden. Van het schrijven van de tracks tot het filmen van de videoclips: Madoc doet het vaak he-le-maal zelf. Samenwerken met grondlegers van Nederhop doet hij overigens ook. Zo kun je hem ook kennen van zijn samenwerkingen met Extince, Tim Beumers en Engel. Tijd om kennis te maken met de artiest.

“Ik ben Madoc, spreek uit met een ‘lange a’, en ja: dat is naast mijn artiestennaam ook mijn eigen naam! De naam komt uit Wales, waar vroeger een prins dezelfde naam droeg. Ik rap inmiddels al langer dan tien jaar. De focus ligt met name op het rapgedeelte, maar ik produceer soms ook de beats.”

“Mijn allereerste keer rappen was in groep 8, op de basisschool. We gingen op schoolreisje naar Ameland en tijdens de talentenshow gingen een vriend en ik een rap playbacken. Op de middelbare school ben ik veel naar rap en hiphop gaan luisteren. Daar ben ik eigenlijk nooit mee gestopt.”

Opnemen per mp3-speler

“Sterker nog: dat breidde zich eigenlijk steeds meer uit. Ik heb ook nooit een andere muziekstijl leuk gevonden. Je hoort wel eens van artiesten dat ze bijvoorbeeld eerst een rockperiode hebben gehad en dat hun eigen muziek een mengelmoes is van verschillende genres. Bij mij is het juist altijd hiphop geweest.”

“In die tijd hadden we nog niet allemaal een mobieltje, maar wel een mp3-speler. Via de recorder nam ik dan mijn eerste liedjes op. En dat klonk heel erg slecht, maar dat vond ik toen echt heel vet! Haha. Later ga je een paar keer langs bij mensen die zelf een studio hebben en weer even later koop je zelf een microfoon. Op je slaapkamer neem je dan zelf wat op, ga je wat mixen, zo ontwikkel je jezelf steeds verder. Na de middelbare school heb ik gestudeerd aan de Academie voor Polcultuur en nu maak ik naast mijn day job nog steeds muziek.”

Roddelpraat

“In coronatijd luisterde ik vaak naar Roddelpraat en ik moest er hard om lachen. Ze hadden al een rapper in het programma, maar ik vond hem niet zo goed. Sterker nog: ik dacht dat ik het wel beter kon. Toen heb ik iets opgestuurd en dat was eigenlijk gelijk een succesje. Ik heb toen gelijk nog een keer wat opgestuurd en zo zijn wij een beetje met elkaar in contact gekomen. Een jaar lang heb ik raps gemaakt voor het programma en nu, na een korte stop, schrijf ik elke twee weken een nieuwe rap.”

“Het is hartstikke leuk om te doen, want het zorgt voor continuiteit en prikkelt de creativiteit. Mensen denken wel vaak onterecht dat het minder werk is dan het daadwerkelijk is. Ik schrijf het nummer, neem het een paar keer op, mix en master het en dan moet de videoclip nog worden gemaakt. Deze film en edit ik ook zelf, waarna de muziek nog op tijd naar Spotify gestuurd moet worden. Die stress miste ik niet toen ik even was gestopt. Dat maakt het overigens niet minder leuk.”

Eigen cd

“In december 2021 heb ik mijn eigen cd uitgebracht, genaamd ‘Nooit Goed’, en die is heel goed ontvangen! Zo’n podium als Roddelpraat heeft daar goed aan meegeholpen. We passen goed bij elkaar. Ik heb ook overal een mening over en ben niet bang om ergens hard op in te gaan. Dat probeer ik overigens wel altijd met een gezonde dosis humor te doen.”

“Iemand persoonlijk beledigen en zeggen dat diegene bijvoorbeeld lelijk is: dat is niets voor mij. Ik wil het dan juist hebben over zijn acties en dergelijke. Eigenlijk zit ik een beetje te wachten totdat iemand een disstrack over mij maakt. Dat lijkt mij eigenlijk wel lachen.”

Uitlaatklep

“Nu, na het uitbrengen van het album, heb ik alweer meerder nummers klaarliggen. Ik ben alleen best perfectionistisch, dus ik beng ze niet zo snel uit. Nu meer mensen de muziek volgen, probeer ik ook de snelheid er in te houden. Daarnaast komen er veel meer leuke projecten aan! Zo heb ik volgend weekend een optreden op Masters of Hardcore. Ik heb in samenwerking met hardstyle-DJ Revive een Nederlandstalig hardstyle-nummer gemaakt, genaamd ‘Nachtbrakers’. Hier blijft het overigens niet bij, want er komt nog een grotere release aan met Psyko Punkz.”

“Hardstyle is geen muziek waar ik normaal naar luister en dat maakt het juist weer leuk. Het is een compleet andere wereld. En verder werk ik gewoon lekker aan mijn eigen nummers. Ik blijf hoe dan ook altijd muziek maken, of mensen nou luisteren of niet. Het is mijn uitlaatklep.”

Benieuwd naar de muziek van Madoc? Check dan @madocmuziek op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *