Pommeranten Pries naar bedenker Miniature People. ‘Het kleine wordt dus groots geëerd’

Michel Tilma (1970), de bedenker van Miniature People Leeuwarden, is de winnaar van de Pommeranten Pries 2022. Dat maakte Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd bekend.

De prijs wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die in Leeuwarden op cultureel of historisch gebied een belangrijke rol speelt.

Wat begon als een hobby groeide uit tot een fenomeen dat de stad een vrolijke impuls geeft: piepkleine poppetjes, verspreid over allerlei iconische plekken in Leeuwarden. Inmiddels is er een stadswandeling die voert langs 38 locaties en 49 taferelen. ,,Met Miniature People heeft Michel Tilma een eigen stempel op de stad gedrukt”, aldus de jury. ,,Hij heeft laten zien hoe je de stad op een totaal andere manier kunt beleven. Hij toont hoe je met iets dat, in zijn eigen ogen, niks betekent en geen statement is, van grote betekenis kan zijn.”

In oktober 2022 werd Tilma in het Cambuurstadion getroffen door een hersenbloeding. Na zijn revalidatie pakte hij als hobby fotografie op. Hij ontdekte het werk van de Britse straatartiest Slinkachu – echte naam Stuart Pantoll – die miniatuurpoppetjes arrangeerde in kleine scènes en die fotografeerde. Tilma ging ook zulke scènes maken: ,,Ik ben er gewoon mee begonnen, voor mezelf. Ik had nooit gedacht dat het uit zou groeien tot wat het nu is.”

De Pommeranten Pries, die bestaat uit een gouden speld en een oorkonde, wordt sinds 2003 uitgereikt. De jury bestaat uit voorzitter Anneke Holwerda, Foppe van der Veen en Asing Walthaus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *