Column Steff da Campo: Creativiteit is niet te koop

Mensen zeggen vaak dat ik creatief ben. Maar ik denk dat wanneer je iedereen op dezelfde weegschaal zet, we allemaal creatief zijn. Iedereen begon op school met het tekenen van een huisje en zonnetje en een muzieklesje.

Je kunt eindigen als een dikke creatieve nerd die alles weet over de verbindingen en atomen in een computer. Daarom bel ik altijd mijn neef wanneer ik een probleem heb met mijn Apple, want ik kan nog maar net de aan-knop vinden. Hij is daar namelijk mega creatief in.

Mijn hobby slash beroep is misschien iets bekender dan zijn werk, omdat het online wordt gegooid op Spotify en wordt geëxploiteerd. Maar: hij krijgt een dik salaris omdat hij elke dag deze problemen kan oplossen. Bundel je onze creativiteit samen, heb je al een soort Artificial Intelligence (AI) website.

En als ik dan naar mijn creabea moeder kijk, die elke vrijdag met haar plattelandsvrouwen een kunstmiddag organiseert. Ze kan dan gewoon een atelier vullen met alle mooie schilderijen en beelden, die vanuit het hart gemaakt zijn.

Sommige mensen zijn weer creatief in het omzeilen van belasting, of het verstoppen van hun drugsstash. Maar daar worden dan helaas weer geen tentoonstellingen van geopend…

Wat ik wil zeggen: iedereen heeft wel een beetje creativiteit in zich. En als je het in mijn branche een beetje goed doet, worden je rechten vanzelf gekocht. Of krijg je, zoals mijn neef, een dik salaris! Dan is wel iemand anders eigenaar van ál je werk.

Is dat erg? Nee, dat denk ik niet…

Artificial Intelligence betaalt nog geen rechten, maar gebruikt wel de creativiteit die online staat. Misschien komt dit nog, want er wordt wel veel plagiaat gepleegd. Tijd zal het leren.

Ben ik bang voor AI? Nee! Want zolang AI dit verhaal nog niet precies zo kan schrijven en liedjes kan maken zoals ik het wil, heb ik hoop en blijf ik zeggen: creativiteit is niet te koop!

Groetjes,
SteffGPT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *