Papa Baklava: Het nagerechtenwalhalla van je dromen

Papa Baklava is zeker een bezoekje waard, want in deze patisserie vind je de nagerechten van je dromen! De nadruk ligt (hoe kan het ook anders met zo’n naam) op baklava, maar je vindt hier ook onder andere ijs, milkshakes, wafels en taarten. We spreken af met mede-eigenaar Ramzi, die ons alles over het toetjesimperium kan vertellen.

Baklava is een dessertgerechtje, dat wordt gemaakt van filodeeg en gemalen noten, zoals pistachenoten of walnoten. Om het lekker zoet te maken, wordt de baklava na het bakken in bijvoorbeeld honing of suiker gedompeld. En als je denkt dat er maar één soort baklava is, heb je het flink mis: bij Papa Baklava kun je van wel tien opties genieten, waaronder baklava met extra room, Nutella en chocolade of de ‘gewone’ versie.

‘Leeuwarden nog gezelliger maken’

Na anderhalve maand klussen is Papa Baklava (op het moment van schrijven) net drie weken geopend. De patisserie is ontstaan, omdat Leeuwarden iets miste, vertelt Ramzi. “Er zijn al genoeg pizzeria’s en sushitenten. Ik wilde iets nieuws bedenken en Leeuwarden nog gezelliger maken. Voor een goede bubble tea of waffle moet je naar Groningen, Amsterdam of Rotterdam. Nu hoeft dat niet meer.”

Er is goed nagedacht over de specialisatie van de winkel. “Je moet iets hebben waar je om bekend staat. Wij hebben bijvoorbeeld ook ijs, maar hier in de buurt zijn al twee ijssalons. Daarom wil ik niet ‘gewoon ijs’ verkopen. Iedereen vindt baklava lekker en in Leeuwarden heb je bijna geen plek waar je echte baklava kunt kopen. In de supermarkt wel, maar dat is geen verse baklava. Dat blijft acht dagen in de koeling liggen. Daarnaast is bijvoorbeeld de pistache met kleurstof vermengd. Als je het afspoelt met water, eindig je met vieze nootjes.”

“Voor een goede bubble tea of waffle moet je naar Groningen, Amsterdam of Rotterdam. Nu hoeft dat niet meer.”

Vers, origineel en kwalitatief goed

Bij de patisserie vind je geen vieze nootjes en kleurstoffen, maar alleen de allerbeste ingrediënten en alles elke dag vers. “Onze baklava wordt gemaakt met echte boter en echte pistache, die ik inkoop voor €23,- per kilo. Ik wil kwaliteit. Je kunt bij anderen voor €25,- drie-en-een-halve kilo pistache kopen, maar ik proef dat het niet de originele smaak is. Mijn prijzen zijn misschien wat hoger dan bij anderen, maar mensen willen originele, verse en kwalitatief goede producten. Ze kijken gelukkig niet op vijftig cent meer of minder.”

Vlak na het interview wordt het punt van Ramzi gelijk bewezen: een stel loopt nieuwsgierig de patisserie binnen. Nadat ze een paar opties mochten proeven, zijn ze gelijk verkocht: enthousiast bestellen ze van elke smaak twee en lopen vrolijk de winkel weer uit! Dat kan maar één ding betekenen: tijd om zelf ook even te proeven.

We krijgen drie smaakjes: de versie met Nutella en chocolade, een dolma (wat ‘rol’ betekent) en eentje met walnoot. Na de eerste hap is het al duidelijk: dit is baklava zoals je het nog nooit hebt geproefd! Elke hap smelt op je tong. Met het beschrijven van de smaak kunnen we nog wel een heel magazine vullen, maar laten we het zo samenvatten: het is écht, maar dan ook écht heel erg lekker.

Verbeteren, verbeteren, verbeteren

Toekomstplannen zijn er bij Papa Baklava nog genoeg: er komen meer nagerechten, menukaarten en een website. Daarnaast wordt er gekeken naar eventuele verbeteringen, zoals een nieuw uniform en winacties. Wat we precies kunnen verwachten, wil Ramzi niet zeggen. Dat geeft alleen maar meer redenen om langs te komen!

Wil jij ook genieten van al het lekkers van Papa Baklava? De patisserie is dagelijks van 11.00 uur tot 22.00 uur geopend. Je vindt de winkel op de Voorstreek nr. 17.

Foto: Marcel van Kammen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *