Op bezoek bij de Burgemeester

Foto: Marcel van Kammen

Peter Tuinhof werkte bij Heineken en Hanos, maar gooide het roer om toen hij bijna 50 jaar werd. Hij begon in 2015 met pizzeria de Burgemeester van Napels. Nergens anders in Leeuwarden vind je een restaurant waar de traditionele Napolitaanse pizza’s in een houtoven worden gebakken.

De Burgemeester van Napels is te vinden op het Ruiterskwartier en valt op door de industriële inrichting.  Hier begon eigenaar Peter vier jaar geleden zijn restaurant. ‘Ik was bijna 50 jaar en zoals veel mensen op die leeftijd, vraag je je af wat je eigenlijk doet, of je er nog zin in hebt,  en of dat het tijd wordt voor iets anders. De midlifecrisis diende zich aan. Hij werkte eerst tien jaar bij Heineken en daarna nog zes jaar bij Hanos en had het prima naar zijn zin. ‘Ik had een stukje zekerheid en het werk dat ik had vond ik leuk, maar ik was altijd wel snel verveeld. Ik dacht: als dit het nu is tot mijn 65e, dan komt het niet goed. Hij had genoeg van het aanleveren van lijstjes en rapportages en besloot te stoppen met zijn werk bij Hanos.  ‘Ik ben meer een bouwer en een doener. Ik heb vroeger, na de hotelschool, ook een aantal jaar in de horeca gewerkt. De horeca is een prachtig vak, maar het is hard werken. De meeste mensen die in de horeca werken doen dit uit passie en niet om hun banksaldo te vullen. Rijkdom zit niet alleen in geld, maar zit ook in je doelen nastreven en gelukkig worden van de dingen om je heen. In 2010 deed zich de mogelijkheid voor om een partyservice over te nemen van een goede kennis. Ondanks de goede intenties van beide kanten heeft dit niet gebracht wat we ervan hadden verwacht. Na twee jaar ben ik hier gestopt om vervolgens twee jaar iets totaal anders te gaan doen. Maar ook daar ging het kriebelen en daarom begon ik met de zoektocht naar hoe en waar ik mijn eigen bedrijf wilde opzetten.’

Idee geworteld

‘Ik heb ooit een pizzaoventje voor in de tuin gekocht, daar ben ik thuis mee gaan klooien en ergens heeft dit zich in mijn hoofd geworteld. Ik besloot een pizzeria te beginnen, ook omdat ik de overtuiging had dat bijna iedereen pizza en pasta lust. Het is een betaalbaar en lekker product en de manier waarop ik het wilde doen was en is er nog niet in Leeuwarden. Ik heb onderzoek in de Randstad gedaan en in Napels, de bakermat van de pizza. Ik ben daar geweest om te kijken hoe traditionele pizza smaakt, hoe het wordt gemaakt en wat de trends zijn. Wij maken de pizza in de houtoven op de manier zoals ze in Napels de pizza’s bakken.  Het is een product dat zich makkelijk laat maken, maar dat is ook de valkuil en dat maakt ook dat het best lastig is om te bereiden. De Italiaanse keuken kenmerkt zich door de eenvoud van de gerechten, maar het moeten wel kloppen: de ingrediënten, de manier van maken, de dosering en de hoeveelheden zijn superbelangrijk. Als je dit in de vingers hebt, kun je een prachtig product maken. Het zijn allemaal verse producten en er wordt bij ons geen overdaad aan ingrediënten op de pizza gelegd. Less is more. Daar moest men in Leeuwarden eerst aan wennen.’

Blijft hangen

Tijdens het onderzoek voor zijn nieuwe restaurant was hij in Napels en daarnaast bezocht hij ook Pompeï. Daar ontmoette hij de burgemeester van die plaats. ‘Ik vertelde over ons plan en waarom we daar waren. Hij werd helemaal enthousiast en wilde ervoor zorgen dat er een Italiaanse ovenbouwer bij mij zou komen. Maar ik had al een ovenbouwer. Terug in Nederland sprak ik Foppe van der Veen van communicatiebureau Blauwe Zone en vertelde hem over mijn belevenissen in Italië.  Dit bedrijf maakte onze website en we zaten te dubben over een naam voor het restaurant, maar kwamen er nog niet uit.’ De volgende dag kreeg Peter een appje van Foppe dat hij naar aanleiding van zijn verhaal een naam wist: de Burgemeester van Napels. ‘Ik was meteen enthousiast. Het is wel een lange naam en het wordt vaak afgekort. Mensen zeggen dan: we gaan naar de Burgemeester. Het is een naam die blijft hangen.’

Peter is als tiramisu

Naast pizza’s kun je bij de Burgemeester van Napels terecht voor lunch, (anti)pasta’s, salades en nagerechten. Bij de vraag welk gerecht Peters karakter het beste omschrijft, moet hij even diep nadenken. ‘Ik vind mezelf direct, eigenwijs en sociaal.’ Verschillende gerechten passeren de revue, maar passen niet helemaal bij zijn karakter, totdat hij op tiramisu komt. De ingrediënten van koffie, Amaretto, lange vingers en mascarpone met suiker omschrijven hem goed. ‘Pittig, maar toch lekker zoet.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *