Onvoorzichtig en besmet met corona? Dan kan je strafrechtelijk worden vervolgd

Ben je besmet met het coronavirus en ga je daar aanmerkelijk onvoorzichtig of nalatig mee om? Dan kan je strafrechtelijk worden vervolgd! Dat legde advocaat Tjalling van der Groot gister uit aan de Leeuwarder Courant.

De mensen die geïnfecteerd zijn met het coronavirus kunnen worden gedwongen om geïsoleerd te worden in het ziekenhuis of in quarantaine geplaatst worden. Doe je dit niet? Dan kan je gestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal vier jaar, of een geldboete van maximaal 87.000 euro. ‘Een forse strafbedreiging dus, waarmee de ernst van het strafbare feit wordt benadrukt’, zegt Van der Groot tegen de krant.

Coronapatiënten verplicht melden

In de Wet Publieke Gezondheidszorg staat dat artsen verplicht zijn om bij de GGD een coronapatiënt te melden. De persoonsgegevens en relevante medische informatie moeten ook worden doorgegeven. Normaal gesproken is een arts strafbaar bij het schenden van het beroepsgeheim, maar in deze coronacrisis wordt er een uitzondering gemaakt. Ook een arts kan een celstraf of geldboete krijgen: wanneer hij of zij een infectie niet vermeldt, kan een celstraf van twee maanden of een forse geldboete volgen.

Dood door schuld

Naast de eerder genoemde straffen, kan je ook nog vervolgd worden voor zwaar lichamelijk letsel of zelfs dood door schuld wanneer je onvoorzichtig bent en anderen besmet, stelt Van der Groot. ‘In de rechtspraak kennen we voorbeelden van dergelijke zaken waarbij besmetting plaatsvond met hiv of met de Q-koorts’, vertelt hij.

Ook al is het crisistijd en zijn de rechtbanken voor een groot deel gesloten, de rechtsstaat blijft dus gewoon overeind staan. ‘De wet biedt diverse mogelijkheden om onwillige burgers daarbij in het gareel te houden. Mochten mensen zich zodanig gedragen dat de volksgezondheid wordt geschaad, dan kunnen sancties worden opgelegd.’

Bron: Leeuwarder Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *