Nieuwe beelden bevrijding Leeuwarden vrijgegeven

Het Fries Filmarchief heeft nieuwe beelden vrijgegeven. Niet zomaar beelden, beelden van de Bevrijdingsdag van Leeuwarden. De twee filmpjes duren samen zo’n acht minuten en zijn gefilmd op 15 april 1945.

De beelden zijn gemaakt door inwoner Johan Witteveen, met zijn 8-milimetercamera. Op de beelden is te zien hoe mannen met een band op de arm waar BS op staat, de afkorting van Binnenlandse Strijdkrachten lopen over de Wirdumerdijk in Leeuwarden. De één kijkt want angstig, de andere loopt met een antitankwapen op zijn schouder. Weer iemand anders lacht naar cameraman Witteveen, die dde eerste uren van de bevrijding van Leeuwarden vastlegt. 

De straten zijn nog nat van de regen op die zondagmorgen en in de regen hebben de Binnenlandse Strijdkrachten de laatste tweehonderd Duitsers in Leeuwarden overmeesterd. Sluipschutters werden uitgeschakeld en de gevangenen bevrijd uit de Blokhuispoort. Eerst zijn de BS’ers te zien die met stenguns en geweren in de hand aan de zijkanten van de straat patrouilleren. Daarna de eerste arrestaties en het afvoeren van de zogenoemde ‘moffenhoeren’, vrouwen die relaties hadden met Duitse militairen. Eén van hen had een foto van een bekende Nederlandse SS’er boven haar hoofd. De andere liepen met hun vingers in hun oren. 

Langzamerhand komt iedereen naar buiten om te wachten op de Canadese troepen die de stad binnenkomen. Juichend en joelend worden ze ontvangen. Het besef is dan ook daar, Leeuwarden is bevrijd. Naast de Canadesen komen ook de Schotten in traditionele kleding nog langs wat volgens Witteman veel kijk trok van de dames. 

Wat een bijzonder moment! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *