Net een puppy of kitten gekocht? Suah van der Veen van Pets&Co geeft tips!

Vanwege het coronavirus werken we met zijn allen veel meer thuis. De dierenwinkels merken dit ook, want er is een flinke toename in de aankoop van puppy’s en kittens. Mensen hebben meer tijd om het diertje op te voeden en sommigen zijn toch op zoek naar wat gezelschap. Hoe verwelkom jij je nieuwe vriendje? Suah van der Veen, eigenaresse van Pets&Co Hurdegaryp, geeft tips om het nieuwe gezinslid zo goed mogelijk te verzorgen.

Zo is het voor een kitten goed om in de eerste week dat hij of zij bij je is dezelfde voeding te krijgen die hij of zij gewend is van de fokker. “Er verandert zoveel, qua verzorging en omgeving. Het is fijn voor de kittens als die factor stabiel blijft”, vertelt Suah. Daarnaast is het belangrijk om je kitten meerdere kleine porties eten per dag te geven. Katten kun­nen namelijk geen grote por­ties voer in één keer eten. Hier is hun lichaam en vertering niet op ingesteld. Merk je dat je kitten moeite heeft met het eten van de brokjes? “Dan kun je ze ook extra lekker maken door de brokjes in lauwwarm water te weken.”

Ontdekken en spelen

Een kitten is een nieuwsgierig pluizenbolletje vol energie, maar het kan even duren voordat het beestje gewend is aan je nieuwe huis. “Zorg daarom voor een goede schuilplek vanwaar hij goed kan observeren wat er alle­maal in die nieuwe omgeving gebeurt. Laat hem eerst zien waar de kattenbak en het eten en drinken staat, voordat hij zich kan verstoppen. Als de kitten een beetje gewend is kun je eventuele andere huisdieren introduceren. Die moeten natuurlijk ook aan elkaar wennen.”

“Een kat krabt onder andere om zijn territorium te markeren en zijn nagels te bij te houden”

Als je kitten een beetje is ge­wend aan je huis, zal je merken dat er flink wordt gespeeld, ge­klommen en geklauterd. “Voor een kitten is het erg belangrijk om te spelen. Dit is niet alleen beweging, maar het stimuleert ook het jachtgedrag. Met wat bewegend speelgoed houd je de kitten alert en lenig. Beweeg het speeltje wel altijd van de kitten af. Een prooi rent natuur­lijk ook niet naar een kat toe! Als je ervoor zorgt dat je kitten aan het eind ook echt iets kan vangen, zit het helemaal goed.”

Krabben

Laten we eerlijk zijn: het is nooit fijn wanneer je kitten je armen of bank openkrabt. Het hoort er echter wel bij, want “een kat krabt onder andere om zijn territorium te markeren en zijn nagels bij te houden”, legt Suah uit. “Ook kan een kat met krabben zijn stress een beetje kwijtraken. Zorg dus voor een krabpaal die lang genoeg is voor je kat om zich volledig te strekken tijdens het krabben. Natuurlijk is het ook belangrijk om te zorgen dat de krabpaal stevig staat, niet kan omvallen of wiebelt. Krabt je kat aan de krabpaal? Geef hem dan aandacht! Negeer hem als hij op een verkeerde plek krabt. Maak dat plekje wel schoon, zo was je zijn achter­gelaten feromonen weg.”

De neiging om te schrokken

Net zoals je bij een kitten het beste nog een week dezelfde voeding kan geven die hij of zij is gewend van de fokker, geldt dat ook voor puppy’s. Ook kun je brokjes in lauwwarm water weken wanneer je nieuwe vriendje slecht eet. “Als puppy’s iets ouder worden, hebben ze vaak de neiging om te gaan schrokken. Dit kan ervoor zorgen dat de hond gaat overgeven of de voeding niet goed verteert. Net zoals bij een kitten kun je kleinere porties aan je hond geven. Je kunt de brokjes ook nat maken, zodat het moeilijker is om ze op te pakken. Een antischrok voerbak is ook een goede optie. Daarmee kan je pup moeilijker brokjes pakken en veel minder snel eten.”

Denkspelletjes en op blote voeten naar buiten

In de winter naar buiten? Wanneer het wat frisser wordt, is dat natuurlijk niet altijd leuk. Uiteraard moet je je hond wel uitlaten, maar er zijn ook andere manieren om je hond fit te hou-den. “Bijvoorbeeld met leuke spelletjes! Veel spelletjes kun je zelf met je hond doen, zoals het verstoppen van brokjes tussen dozen. Er zijn ook leuke spelborden waarbij je puppy op verschillende manieren wordt gestimuleerd om naar lekkers te zoeken. Dat kan trouwens ook gewoon een deel van zijn dagelijkse portie eten zijn. Zo voorkom je dat je pup teveel voeding of snoep binnenkrijgt”, vertelt Suah. “Je moet het spelletje wel eerst aan je puppy leren, anders raken ze snel ontmoedigd. Wanneer ze het hebben geleerd, kun je het spel steeds wat moeilijker maken. Je puppy is vaak slimmer dan je denkt”, voegt ze eraan toe.

Als je je hond gaat uitlaten, is er een belangrijk ding waar je rekening mee moet houden: je viervoeter loopt in principe op ‘blote voeten’ rond. “Je kunt lange haren tussen de voet­zolen het beste wegknippen. Zo krijg je in de winter minder snel pijnlijke ijsklompjes aan de poten. Als je weer binnen­komt, is het belangrijk om de voetzolen van je hond goed af te spoelen. Zo voorkom je dat je puppy bijvoorbeeld strooi­zout of antivries binnenkrijgt. In de zomer moet je vooral uitkijken voor te heet asfalt en zand wat de voetzolen kan beschadigen.”

Houd de feestdagen veilig

Tijdens de kerstdagen ga je meestal wat extra luxe eten. Alhoewel dat voor jou hart­stikke lekker is, is je trouwe viervoeter er óók wel fan van… Het vervelende is dat ons eten voor honden soms ontzettend giftig is. “De groot­ste boosdoeners voor honden zijn chocola, druiven, rozijnen, avocado, alcohol, uiensoorten en macadamianoten. Als je maatje iets van tafel of uit de kerstboom heeft gesnoept, krijgt hij vaak diarree, wordt hij sloom of begint hij te braken. Problemen met de nieren kan hij ook ontwikkelen door giftig eten. Je nieuwe vriendje kan zelfs overlijden. Pas dus echt op met wat je je trouwe viervoeter geeft!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *