Natuurmuseum Fryslân viert verjaardag met festival: “We zetten de bloemetjes buiten!”

In mei is het vier dagen lang feest in het Natuurmuseum Fryslân! Het museum viert op 18 mei dat het 100 jaar jong is en doet dat samen met iedereen die de natuur een warm hart toedraagt. En omdat de verjaardag in het Hemelvaartweekend valt, is er meteen een meerdaags festival van gemaakt. Een festival dat draait om de natuur dichtbij, in je eigen omgeving. Er is deze keer niet alleen van alles te beleven binnen de muren van het museum, maar ook wordt er buiten op onderzoek uit gegaan.

Tijdens het festival staat de natuur rondom het museum centraal. Welke vogels, bomen en insecten leven er en wat hebben ze nodig om te overleven? Op een laagdrempelige, vrolijke en vooral feestelijke manier wordt deze dagen aandacht besteed aan biodiversiteit in de stad. Het hele festival staat bol van de activiteiten, zowel binnen als buiten.

Er zijn verschillende (creatieve) workshops voor kinderen, voorstellingen, verhalen en een film over natuur in de stad. Bezoekers gaan ontdekken wat er groeit en bloeit rond het museum, met een excursie naar de Prinsentuin en met een praamboot richting het Leeuwarder bos. Muziek is er ook. Studenten van de opleiding D-Drive lieten zich inspireren door de natuur en wat dat oplevert is in het festivalweekend te horen.

Sigrid Kingma, de Fryske dichter, draagt een gedicht voor over biodiversiteit en wie weet komt oprichter Fûgeltsje Bosch zelf ook nog even langs!

Gratis donderdagen

Wie jarig is trakteert en daarom krijgt iedereen op donderdagen die buiten de schoolvakanties vallen gratis toegang. De gratis donderdag geldt gedurende het hele jaar 2023, officiële landelijke schoolvakanties uitgezonderd zoals deze zijn vermeld op www.rijksoverheid.nl/ onderwerpen/schoolvakanties (dit geldt voor regio Noord, Midden en Zuid).

De actie is gericht op individuele bezoekers en specifieke groepen, maar geldt niet voor schoolgroepen. Groepen vanaf tien personen moeten zich voor de gratis donderdag van tevoren aanmelden via evenementen@natuurmuseumfryslan. nl.

Tijdens de gratis donderdag kunnen bezoekers voor één euro een rit in de OnderWaterSafari maken. Er is een bepaald aantal plaatsen per dag beschikbaar en online reserveren wordt daarom sterk aanbevolen.

Praktisch

De opening is op woensdag 17 mei in bijzijn van Commissaris der Koning Arno Brok. Het festival zelf duurt van donderdag 18 t/m zondag 21 mei 2023. Centrale punt en uitvalsbasis voor alle activiteiten is het plein voor het museum. Meer info is tegen die tijd te vinden op de website natuurmuseumfryslan.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *