Na Friese ook Liwwadder spellingscontrole?

liwwadder spellingscontrole leeuwarden

Friese spellingscontrole in Word. Komt er ook Liwwadder spellingscontrole?

Provincie Fryslân maakt we werk van om Friese spellingscontrole in de Microsoft Office-programma’s te krijgen. Maar als er Friese spellingscontrole komt, kin er oek wel een Liwwadder spellingscontrole komme, nou?

Op internet zijn er al programma’s waarmee je taalhulp krijgt voor de Friese taal. Denk aan taalweb.frl en natuurlijk Google Translate. Maar in de spellingscontrole van Word ontbreekt de Friese taal op dit moment nog. Gelukkig maakt de provincie er werk van en zijn ze de samenwerking met Microsoft aangegaan om deze zomer een proef met Friese spellingscontrole te draaien. Om dit in werking te zetten, levert De Fryske Akademy een woordenlijst van 290.000 woorden. Wanneer de proef slaagt, wordt de spellingscontrole snel beschikbaar voor alle 647.000 inwoners van Friesland.

In Leeuwarden spreken we echter geen Fries, eerder Liwwadders of Nederlands. Sinds mensenheugenis hebben we de Nederlandse spellingscontrole, maar als echte Leeuwarders kunnen we niet achterblijven. Wij pleiten naast de Friese spellingscontrole ook voor Liwwadder spellingscontrole. Moeten we alleen nog een stedeling zien te vinden die een woorden-database wil maken. En als we dan toch bezig zijn: maak er ook maar een taal van, dan kunnen we hopelijk in een paar jaar de Tom-Tom ook instellen op het Stads-Fries. ‘Must even omkeren’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *