Meer of minder groente?

Moeten restaurants in Leeuwarden meer of minder groente serveren?

Restaurants beschouwen groente vaak als een bijgerecht of als garnering naast het hoofdingrediënt: vlees of vis. Dat is jammer. Groenten zijn namelijk supergezond en zijn ontzettend lekker te bereiden. Serveer dat naast een goed stukje vlees en je hebt een hemels lekker gerecht. Aan de restaurants in Leeuwarden de taak ons meer lekkere groenten te serveren.

Volledig groentemenu

Recent was Guus Thijssen met zijn ‘Grote Groente Circus’ in Leeuwarden. Hij daagde Willem Schaafsma van Eindeloos en Proefverlof en Liudger van der Meer van Wannee uit meer met groente te doen. Schaafsma is al een tijd actief groente een steeds grotere rol in zijn restaurants te laten spelen. Van der Meer doet dat ook en gaat voor een 80/20-verhouding: 80 procent groente, 20 procent vlees. Thijssen streek neer in Café De Bak en zette Schaafsma en Van der Meer aan het werk om een volledig groentemenu voor ruim veertig gasten te bereiden. De conclusie van de avond was dat niemand het vlees mistte: alle borden gingen schoon leeg.

Voorzichtige verbetering

Uit onderzoek van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat maar weinig mensen aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten per dag komen. Wel is er in de afgelopen jaren een voorzichtige verbetering te zien: we zijn met z’n allen meer groenten en fruit gaan eten, en we eten minder vlees. Dat is goed nieuws. Wanneer deze verandering doorzet, levert dit een steeds groter, positief effect op het milieu. Het produceren en verwerken van vlees kost namelijk 15 keer zoveel water en produceert 8 keer zoveel CO2-uitstoot dan het produceren en verwerken van groenten.

Doe maar op het bord

Meer groenten eten heeft dus voor zowel de gezondheid als voor het milieu positieve effecten. Restaurants spelen een maatschappelijke rol in het stimuleren van groenteconsumptie. In een experiment in drie restaurants is gebleken dat wanneer men 12,5% minder vlees of vis en twee keer zoveel groenten geserveerd krijgen, ze de verhouding groenten en vlees nog steeds als goed waarderen. Bovendien werd hierdoor minder vlees weggegooid en er logischerwijs meer groenten gegeten. Wat verder opviel is dat men meer groente van het bord eet dan uit schaaltjes met bijgerechten.

Genoeg groenteliefhebbers

Wij zijn wel voor meer heerlijke bereide groenten naast een lekker stukje vlees of vis. In Leeuwarden zien we dit al bij een aantal restaurants, maar het mag van ons nog wel meer. Toch blijkt na het bezoek van Guus Thijssen dat we genoeg groenteliefhebbers in de stad hebben. Niet alleen is het lekker, het is ook nog eens gezond én goed voor het milieu! Win-win zullen we maar zeggen.

Lees ook: Grote Groente Circus in Leeuwarden: ‘Restaurants moeten meer groentes gebruiken’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *