Museumhuis Van Eysinga: pracht en praal uit de zeventiende eeuw!

Van een herenhuis uit de achttiende eeuw verwacht je natuurlijk pracht en praal! En dat krijg je bij het Museumhuis Van Eysinga, gevestigd aan de Konincsstraat in Leeuwarden. Maar neem je ook een kijkje bij de vertrekken van het personeel? Waar voel jij je thuis? En waarom stond het huis een flinke periode leeg? Maak kennis met de familie Van Eysinga. Bel aan, laat je verrassen en neem plaats aan een van de speeltafels.

Museumhuis Van Eysinga werd in 1781 gebouwd voor Frans Julius Johan van Eysinga. Van Eysinga was kantonrechter van Doniawerstal en lid van Provinciale Staten van Fryslân. Het huis is ingericht met authentieke meubels, vloerkleden, huishoudtextiel, keukengereedschap en verlichting. In Leeuwarden was het Fries Museum hofleverancier, maar ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort leende veel spullen uit.

Oude personeelszone

In 2017 ontdekte de organisatie bij een restauratie een oude personeelszone. Diensters, wasvrouwen, koks en mensen in de bediening gebruikten de nauwe ruimtes achter de beschotten om onzichtbaar door het huis te verplaatsen. Na onderzoek zijn de originele kleuren van het interieur teruggevonden, dus doe je letterlijk en figuurlijk een stap terug in de tijd!

Het Museumhuis is géén alledaags museum! Je mag als bezoeker laatjes opentrekken, doeken oplichten en over de antieke vloerkleden lopen. Wil jij meer weten over het Museumhuis? Kijk dan op de website van de Museumhuizen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *