Michelle David: “Ik wil mijn ervaringen delen”

De Amerikaanse Michelle David keert terug naar Neushoorn. Haar naam is onlosmakelijk verbonden met Soul, R&B en Gospel. Met een nieuw album en een nieuwe naam verzekert de band dat de inhoud hetzelfde blijft, namelijk liefde, eenheid en samenhang.

What’s up? Waar ben je de laatste tijd allemaal mee bezig?

Het is een drukke periode, maar ik ben gelukkig. Ik ben omringd geweest door muziek en ik heb veel TV en radio optredens gedaan sinds ons nieuwe album in april uitkwam. Daarnaast heb ik ook mijn eigen projecten, zoals mijn podcast.

Gaat veel van jouw muziek over je levenservaringen?

Het eerste album was een introductie voor het project Michelle David & the Gospel Sessions, om de roots van Soul en R&B te ontdekken en te kijken of dit aansloeg bij het publiek. Ik pakte liedjes die ik vroeger in de kerk hoorde en flipte deze. Ik nam een zin of drie woorden uit een liedje die mensen misschien herkennen en schreef er tekst omheen, om er iets unieks van te maken.

Ik denk dat mensen die naar onze shows komen willen weten dat ze naar iemand kijken met wie ze zich kunnen vergelijken. Iemand die herkent waar ze mee moeten dealen. Ik vind het fijn om die stem te zijn.

Het nieuwe album hebben we gemaakt onder een nieuwe bandnaam: Michelle David & The True-tones. We vonden dat bandleden Onno Smit en Paul Willemsen een naam verdienden, omdat ze zoveel tijd en werk in het project hebben gestopt. Ze zijn geweldig met wat ze doen.

Hoe zou je de muziek die je maakt omschrijven?

Levensliederen. Ik ben een christelijke vrouw en geloof in God. Ik gebruik soms kleine dingetjes uit de Bijbel omdat dat mijn liefde is en ik zet dit om in mijn muziek. Ik wil gewoon mijn ervaringen delen door middel van een genre dat een groot deel van mijn leven is geweest en wat me geholpen heeft door zware tijden.

Wat is de boodschap die je wil overbrengen met je muziek?

Ik probeer twee boodschappen door te geven. De eerste boodschap is dat gospel door iedereen geliefd kan worden. De tweede boodschap is liefde. Tijdens mijn optredens maak ik vaak de vorm van een hartje met mijn handen. Ik wil de liefde die het publiek mij laat zien teruggeven.

Wat zijn jouw ambities?

Om eerlijk te zijn ben ik pas recentelijk begonnen met het hebben van grote ambities. Ik zeg altijd dat ik open sta voor alle mogelijkheden die er voor me zijn. Ik was gestopt met het neerzetten van doelen omdat ik dacht dat waar ik op hoopte misschien te klein was. Maar nu weet ik wat ik wil doen, ik zou graag onze muziek naar mijn vaderland willen brengen: de Verenigde Staten. Daarnaast zijn er drie prijzen die ik graag zou willen winnen: een Grammy, een Edison (waar ik eerder voor genomineerd ben geweest) en een MOBO Award uit het Verenigd Koninkrijk.

Heb je ooit iets raars meegemaakt tijdens een optreden?

Ik weet niet of het echt raar is, maar het gebeurt vaak dat mensen na een show naar me toe komen om hun verhalen met mij te delen. Rond ons derde album had ik kanker en mijn muziek reflecteerde die periode niet. In plaats van dat mensen kwamen kletsen of een CD lieten signeren, vertelden ze me over hun familieleden die zijn overleden aan kanker. Een vrouw zei tegen me dat haar zus onlangs was overleden aan kanker maar ze ervoor koos om naar mijn show te komen in plaats van met haar familie te zijn.

Op 16 september geef je een concert in neushoorn, wat vind je ervan om hier op te treden?

Om eerlijk te zijn zie ik geen verschil tussen de plekken waar ik optreed. Ik zie de ene locatie niet als meer prestigieus dan de andere. Wat ik wil is optreden en de mensen die ervoor kiezen om hun tijd met ons te besteden krijgen het beste optreden.

Het maakt niet uit of het één persoon is of duizenden. Ik zie alleen de gezichten die de tijd hebben genomen om ons te komen zien, dat is het belangrijkst voor mij.

Wat kunnen we verwachten van je aanstaande concert in neushoorn?

Het enige wat ik kan zeggen is: verwacht het onverwachte. Elke show is anders, maar ga ervan uit dat je met een goed gevoel naar huis gaat. Ik eis dat van mezelf, dat ik ervoor ga zorgen dat het publiek weg gaat in een goede stemming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *